Tiedotteet

Mahlasimaa vapuksi

Tiedote
Arktiset Aromit ry

mahla01.jpg

Luonnon oma eliksiiri, mahla, on erinomainen janojuoma sellaisenaan, mutta sopii mainiosti myös siman raaka-aineeksi. Kotisiman ennättää vielä valmistaa vapuksi!

Mahlan valutuskausi alkaa maan sulaessa ja päättyy lehtien tullessa hiirenkorville. Puiden heräillessä kevääseen juuristo alkaa imeä maasta vettä ja samalla syksyllä juuriin varastoituneet ravintoaineet kulkeutuvat oksistoon silmujen puhkeamista ja lehtien kasvua varten.

Koivun ravintoaineliuos, mahla, sisältää hedelmä- ja rypälesokeria, hedelmähappoja, aminohappoja, pieniä määriä kivennäis- ja hivenaineita sekä hieman C-vitamiinia. Natriumia mahlassa on hyvin vähän. Mahlakauden aikana mahlan pH alenee noin seisemästä viiteen eli neutraalista happamaksi, mikä muuttaa makua vähemmän makeaksi. Myös eri koivuyksilöiden ja kasvupaikkojen välillä on makueroja.

Mahla on herkästi pilaantuvaa, joten se on otettava talteen päivittäin. Mahla säilyy jääkaappilämpötilassa noin pari vuorokautta ja sitä voidaan säilöä myös pakastamalla. Kun pakastat mahlaa sopivan kokoisiin muovipulloihin, voit käyttää niitä kesällä kylmälaukussa kylmäkalleina ja samalla saat niiden sulettua virkistävän, viileän janojuoman.

Mahlan keruuseen tarvitaan joko oma koivu tai maanomistajan lupa. Keruupuuksi soveltuu hyvässä kasvussa oleva, paksuhkorunkoinen ja tuuhealatvuksinen koivu. Mahlaa juoksutetaan poraamalla puun runkoon reikä ja johtamalla mahla letkulla astiaan. Letkuksi sopii vaikkapa mehumaijan letku. Pieniä määriä mahlaa kotikäyttöön voi juoksuttaa myös katkaistun oksanpäähän ripustettuun pulloon.

Ohje mahlanvalutukseen


Mahlasiman ohje

8 l mahlaa
2 – 3 sitruunaa
½ kg fariinisokeria
½ kg hienoa sokeria
¼ tl hiivaa
rusinoita

Laita sokerit sankoon. Purista sitruunoista mehu. Kiehauta puolet mahlasta ja kaada se sokereiden päälle. Lisää loput mahlasta ja sitruunamehu. Lisää hiiva haaleaan nesteeseen.

Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. Sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä, viileässä noin viikossa. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Vinkki: Sitruunan sijaan voit käyttää vaikkapa marjamehua tai kiehauttaa kuusenkerkkiä, jos pakastimestasi niitä vielä löytyy!

Lataa kuvat lehdistön käyttöön

Kuvien yhteydessä mainittava Arktiset Aromit ry

Mahlan juoksutus

 

Mahla malja

 
Takaisin