Tiedotteet

Suomi on yhä luomukeruun ykkönen

Tiedote
Arktiset Aromit ry

Suomi pitää edelleen kärkisijaa maailmanlaajuisesti luomukeruualueiden pinta-alassa, vaikka ala pieneni yli puolella vuonna 2019. Yhteensä luomukeruualueita on nyt maassamme lähes 4,6 miljoonaa hehtaaria.

Tilanteeseen vaikutti muutos, jonka mukaan vuonna 2019 jokaiselta metsänomistajalta vaaditaan aktiivinen sitoutuminen luomukeruujärjestelmään. Metsänomistajien tavoittamisessa ja informoimisessa aiheesta on valtava työ ja isot haasteet, mutta tavoitteena on, että luomukeruualueita saadaan kattavasti koko Suomeen. Metsistämme olisi yli 90 % sertifioitavissa luomukeruualueiksi ilman että muutetaan nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä.

Luomukeruualueissa suurin pudotus oli Lapissa, jossa noin yhdeksän miljoonan hehtaarin alue putosi alle 3,4 miljoonaan hehtaariin. Muutos ei ollut niin suurta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, seuraavaksi luomuisimmilla alueilla, joilla molemmilla on yli 440 000 luomukeruuhehtaaria.

Vahvaa positiivista kehitystä sen sijaan tapahtui Pohjois-Karjalassa, jossa luomukeruualueita on nyt jo yli 240 000 hehtaaria, eli neljänneksi eniten Ely-keskusten alueista. Myös Pirkanmaa on onnistunut hienosti nostamaan luomukeruualan jo yli 60 000 hehtaariin. Myös muilla alueilla luomupinta-alat lisääntyvät sitä mukaa, kun tieto luomukeruualueista ja niihin liittymisestä tavoittaa metsänomistajia.

Metsänomistaja pystyy helposti ilmoittamaan toiveensa oman metsänsä liittämisestä luomukeruualueeseen Suomen metsäkeskuksen ylläpitämässä Metsään.fi-palvelussa. Luomukeruualueen voi liittää valvontaan joko selvittäjä erikseen tehtävällä sopimuksella, tai metsänomistaja itse.

Lisätietoja ja ohjeistusta eri vaihtoehdoista löytyy Ruokaviraston sivuilta

Lataa tästä linkistä painokelpoinen kartta lehdistön käyttöön

luomupinta-alat2019.gif

 

Takaisin