Tiedotteet

Vuoden 2019 Marsi-raportti julkaistu

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Marjasato keskinkertainen, luomun osuus matala

141116mustikat.jpg


Ruokavirasto on julkistanut vuoden 2019 luonnonmarjojen ja -sienien kauppaantulomäärätutkimuksen raportin. Kuivasta kesästä huolimatta puolukkaa kerättiin edellisvuotta enemmän, lähes 6 miljoona kiloa, mutta mustikan ja lakan osalta saanto jäi heikoksi.

Luonnonmarjoista maksettiin poimijoille yhteensä yli 17 miljoonaa euroa. Suurin osa, 92 %, myyntiin tulleista marjoista poimittiin ulkomaisten poimijoiden toimesta. Valtaosa Suomeen marjayritysten kutsumina tulleista poimijoista oli thaimaalaisia.

Luonnonsienet kerättiin edelleen pääosin suomalaisten voimin. Vain viisi prosenttia luonnonsienistä tuli myyntiin ulkomaalaisten kerääminä. Sienikausi jäi lyhyeksi ja sienisato huonoksi. Poimintatuloa tuli vain noin 500 000 euroa.

Luomun osuus marjasadosta laski merkittävästi. Luomukeruualueiden pinta-ala pieneni edellisvuoden 11,6 miljoonasta hehtaarista alle 4,6 miljoonaan hehtaariin, koska vuodesta 2019 alkaen metsänomistajilta vaaditaan aktiivinen suostumus metsän liittämisestä luomukeruualueeseen.

Parhaimmillaan luomun osuus on ollut mustikalla ja lakalla yli puolet. Vuonna 2019 luomumustikan osuus kaikesta kerätystä mustikasta oli vajaat 12 prosenttia. Luomupuolukan osuus oli 8 prosenttia ja luomulakan 30 prosenttia. Luonnonsieniä ei ole toistaiseksi kerätty luomuna tilastoitavia määriä.

Luomun osuudessa marjasadoissa on ollut aiemminkin suuria vaihtelua riippuen siitä, millainen sato osuu luomukeruualueille, jotka sijaitsevat pääasiassa Lapissa ja Oulun-Kainuun alueella. Vuonna 2019 Länsi-Suomen osuus marjojen kauppaantulomääristä oli poikkeuksellisen suuri, 52 %, mikä selittää osaltaan luomumarjojen alhaista määrää.

Lisätietoja vuoden 2019 MARSI-raportista

Luomukeruualueet ELY-keskuksittain vuoden 2019 lopussa


luonnonmustikka_luomumustikka_kauppaantulomäärät_yhteensä2020.gif

 

luonnonpuolukka_luomumupuolukka_kauppaantulomäärät_yhteensä2020.gif

Takaisin