Tiedotteet

Villiruokaviikkoa vietetään Kainuussa 26.8.–1.9.2019

villi2019.JPG

Villiruokaviikolla Kainuussa maistuvat metsän ja luonnon aidot maut. Teemassa mukana olevat kainuulaiset ravintolat ja kahvilat tarjoavat luonnon antimia ja edistävät villiruoan monipuolista käyttöä. Villiruokaa ovat metsämarjat, sienet, villivihannekset, yrtit, mahla, hunaja, pakuri, riistaeläimet, poro ja järvikala.   

Villiruokaa on tarjolla esimerkiksi aterioina, yksittäisiän tuotteina tai suupaloina ravintolan oman tarjonnan laajuuden mukaan. Villiruokaviikolle on voinut osallistua kullekin yritykselle sopivalla tavalla. Metsän makujen maistelun lomassa niistä myös keskustelaan ja vaihdetaan vinkkejä ja reseptejä.

Villiruokaviikon tavoitteena on lisätä luonnosta saataviin raaka-aineisiin kohdistuvaa kiinnostusta ja kysyntää. Lisäksi halutaan edistää kainuulaisen luonnontuotealan ja ravintoloiden välistä yhteistyötä.

Villiruoka on kestävää kausiruokaa
Metsässä kasvavan ruoan makukirjo on laaja ja herkullinen. Kainuussa villiruoka kasvaa erittäin puhtaassa luonnossa. Satokausi on pitkä ja monipuolinen. Käytännössä se alkaa keväällä lumen alta paljastuvista karpaloista ja päättyy riistakauden loppuun.

”Villiruoka on myös ilmastoystävällinen valinta, koska metsässä vapaana kasvaneen ruoan hiilijalanjälki on pieni. Läheltä kerätty ruoka on tuoretta ja laadukasta”, sanoo KALKE-hankkeen projektipäällikkö Elina Nihtilä Arktiset Aromit ry:stä.

Villiruokaan liittyy löytämisen ilo. Hyvän marja- tai sienipaikan havaitseminen ilahduttaa samoin kuin itselle uuden villiyrtin lisääminen ruokavalioon ja raaka-aineiden luova yhdisteleminen.

”Ruokatrendit ovat nyt villiruoan puolella. Esimerkiksi smoothien suosion myötä marjoja ja villiyrttejä käytetään monipuolisesti. Villiruokaa kannattaa nauttia mahdollisimman paljon sekä ravintoloissa että kotikeittiössä”, Nihtilä suosittelee.  

Ruokamatkailu kasvussa
Luonto on Kainuun matkailun tärkein vetovoimatekijä, johon villiruoka sisältyy luontevasti. Villiruoan avulla on mahdollista tarjota unohtumattomia elämyksiä, koska ruokaan liittyy aina tunnetta. Kainuu on villiruoan suhteen erityisen vaurasta aluetta, ja perinteisistä raaka-aineista voi kehittää kiehtovia tuotteita. Merkityksellinen osa matkailukokemusta ovat myös paikalliseen ruokaan liittyvät tarinat ja ruokatuliaiset.   

Maailmanlaajuisesti nimenomaan ruokamatkailijoiksi itsenä kokevien matkailijoiden määrä kasvaa koko ajan. 

Villiruokaviikko on osa Arktiset Aromit ry:n Kainuun luonnontuotealan kehittämishanketta, jota rahoittaa Kainuun ELY-keskus, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Mukana Villiruokaviikolla Kainuussa

Cafe Torilla, Torikatu 22, Kuhmo

Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Viitostie 547, Suomussalmi

Hossan Poropuisto, Mäntyniementie 10, Hossa

Hotelli Kainuu, Kainuuntie 84, Kuhmo

Jalonhelmi, Jalonkaarre 1, Suomussalmi

Kahvila Murunen, Kauppakatu 7, Kajaani

Kahvila-Ravintola Seurahuone, Kauppakatu 7, Suomussalmi

Kultainen Kukko, Kauppakatu 4, Suomussalmi

Pitopalvelu Merja.Kieppi, tilauksesta villiruokaa kotiin tai tilaisuuksiin, Ruhtinansalmi

Restaurant Herkkusepät, Keskuskatu 12, Sotkamo

Teboil Turjanhovi, Kalliokatu 2, Suomussalmi

Teehuone Tsaikka, Kauppakatu 3, Kajaani

Lisätietoja:
Elina Nihtilä
Arktiset Aromit ry / Kainuun luonnontuotealan kehittämishanke KALKE
elina.nihtila(at)arktisetaromit.fi
puh. 040 164 6177

Takaisin