Tiedotteet

Ehdoton nuotiokielto metsäpalovaaran vuoksi - miten toimit, jos näet tulta pidettävän?

Metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa koko maassa. Siikalatvan seudulla on kuluvalla viikolla herättänyt huolta marjanpoimijoiden kahdessa eri paikassa pitämät nuotiot. Ulkomaiset tulistelijat eivät olleet ymmärtäneet sattumalta paikalle osuneiden suomalaisten kehotuksia nuotion sammuttamisesta. Arktiset Aromit ry sai tiedon asiasta Siikajokilaakso-lehden kautta ja selvitti tilannetta.

Kyseiset poimijat eivät olleet Arktiset Aromit ry:n jäsenyritysten kutsumia. Jäsenyritykset perehdyttävät poimijansa huolella, ja pitävät huolen siitä, että ohjeistus on ymmärretty. Kaikista marjanpoimintaan liittyvistä toimintatavoista sovitaan jo alkuvuodesta Työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön ja yritysten kesken tehtävässä aiesopimuksessa.

Kaikilla aiesopimuksen tehneiden ja poimijoita maahan kutsuneiden yritysten poimijoilla on yrityksen yhteystiedot, sekä poimijoilla että heidän käytössään olevissa kulkuneuvoissa. Missä tahansa ongelmatilanteessa voi ja pitääkin ottaa yhteyttä suoraan yritykseen. Järjestäytyneen poiminnan aiheuttamat ongelmat ovatkin vakiintuneiden käytäntöjen ansiosta vuosi vuodelta vähentyneet.

Muiden Arktiset Aromit ry:n jäsenyritysten tavoin Marja Bothnia Berries Oy:ssa tämän hetken riskialtis tilanne on huomioitu. Vientijohtaja Kåre Björkstrand kertoo, että poimijoita muistutetaan päivittäin ehdottomasta tulentekokiellosta.

- Ongelmia voi tulla poimijoista, jotka tulevat muuten kuin aiesopimuksen piiristä. Esimerkiksi Suomessa asuvat ulkomaalaiset saattavat kutsua sukulaisiaan tai maanmiehiään marjanpoimintaan, eikä heillä välttämättä ole minkäänlaista ohjeistusta, mainitsee Björkstrand.

Avotulen tekeminen ei ole jokamiehenoikeuksien piirissä, vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Miten tulee toimia, jos nuotio kuitenkin maastossa havaitaan, Jokilaakson pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Talus?

- Nuotion pito on välittömästi keskeytettävä ja huolehdittava, että se varmasti sammuu kunnolla eikä jää kytemään. Ja jos kyseessä on ilmeinen maastopalon vaara, on paras soittaa suoraan hätänumeroon 112, ohjeistaa Talus.

Talus korostaa, että vaikka ehdotonta avotulikieltoa ei olisikaan, on näillä helteillä metsäpalovaaran vuoksi syytä jättää tulet kokonaan tekemättä. 

Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Takaisin