Tiedotteet

Mustikasta pulaa, mutta marjojen kokonaissato on hyvä

Arktiset Aromit ry
Tiedote

puolukka09_17.jpg

Puolukkasadosta saadaan tänä vuonna hyvä. Puolukka on nyt kypsää koko maassa. Sadon kypsyminen myöhästyi kolmisen viikkoa normaalivuodesta. Avonaisilla alueilla puolukka on kypsää myös Pohjois-Suomessa. Sen sijaan vesakkoisilla paikoilla, jossa marja on saanut vähemmän valoa, on marja vieläkin puolikypsää ja soveltuu hyytelömarjaksi.

Pohjoisessa puolukka on viileän ja sateisen kesän vuoksi jäänyt paikoitellen normaalia pienikokoisemmaksi. Mutta sato on niin runsas, että koko maassa voidaan arvioida puolukan keskimääräisen vuosisadon, 257 miljoonaa kiloa, ylittyvän tänä vuonna selvästi.

Teollisuus käynnisti roskaisen puolukan ostot thaipoimijoiden viisumikauden loppuvaiheessa. Niinpä puolukan loppusadon poiminta on jäänyt lähes kokonaan kotimaisten poimijoiden varaan. Kun sato on hyvä, toivoisi, että sitä saataisiin nyt talteen. Puolukalla ei kansainvälisillä markkinoilla ole yhtä hyvää terveysmielikuvaa kuin mustikalla. Marja tarvitsisikin tuekseen lisää tutkimustoimintaa, jonka avulla osoitetaan sen terveysvaikutuksia ja saadaan lisättyä sen kysyntää.

Teollisuus ostaa puolukkaa roskaisena. Puhdistettuna puolukkaa ostetaan tori- ja vähittäiskaupan sekä ammattikeittiöiden tarpeisiin. Kotitalousmarjana puolukka on hyvin monikäyttöinen. Tämän viikon poutasäät ovat erinomaisia marjaretkien tekemiseen. Toivottavasti kotitalouksien lisäksi myös koulut järjestävät oppilailleen puolukkaretkiä. Poutasäällä tehty retki jättää oppilaille hyvät muistot luonnossa liikkumisesta.

Puolukka on runsassatoisin metsämarjamme

Puolukka viihtyy valoisissa kangasmaastoissa ja avohakkuut lisäävät sen satoa. Puolukkaa voi kerätä vielä lokakuullakin. Pakkasen puremia puolukoita voi käyttää mehumarjoina. Hieman raaka marja sopii puolestaan hillon tai hyytelön valmistamiseen, sillä hyytelöitymistä edistävän pektiinin määrä on silloin korkeimmillaan. 

Puolukan makeus peittyy marjan sisältämien happojen alle. Happamaa makua puolukkaan tuovat sitruuna-, omena- ja bentsoehappo. Bentsoehappo on puolukassa luontainen säilöntäaine. Marjaa onkin perinteisesti säilötty survoksena viileään kellariin. Marjan happamuutta voi miedontaa lisäämällä puolukkasurvoksen joukkoon omenaa, päärynää tai kurpitsaa. Myös muista marjoista tehtyjä hilloja voi lisätä survokseen ja tällä tavoin saada siitä makeampaa.  Useat puolukkaa paljon käyttävät ovat kuitenkin tottuneet syömään survosta hyvin vähän sokeroituna antamassa makua esimerkiksi liharuokien lisäkkeenä.

Puolukka sisältää E-vitamiinia enemmän kuin esimerkiksi omena tai appelsiini. Puolukan terveydelle hyödylliset ominaisuudet painottuvat sen sisältämiin polyfenoleihin. Puolukalle tyypillisiä polyfenoleja ovat lignaanit, resveratrol ja proantosyanidiinit. Resveratrolilla ja proantosyanidiineilla arvioidaan olevan monitahoista hyötyä terveydelle. Hiirikokeissa puolukan on todettu ehkäisevän mm. runsasrasvaisen ruokavalion aineenvaihdunnalle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia. Puolukkaa ja sen sisältämiä polyfenoleja onkin tutkittu mm. diabeteksen, ylipainon ja bakteeritulehdusten ehkäisyssä.

Puolukka sopii raaka-aineeksi leivonnaisiin, puuroihin ja kiisseleihin sekä muihin jälkiruokiin. Puolukkaa voi käyttää mausteeksi salaateissa ja erilaisissa lisäkkeissä. Kuivatut puolukat sopivat naposteluun ja helposti mukana kulkevaksi välipalaksi. Kokonaisista puolukoista valmistuu nopeasti virkistäviä marjasmoothie-juomia tai ravitsevia pikavälipaloja yhdistelemällä vaikkapa raejuuston ja pähkinöiden kanssa.

Lisätietoja:
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry,
puh. 040 5801186,  simo.moisio@arctic-flavours.fi
 

Helppo puolukkapiirakka

3 dl piimää
½ dl rypsiöljyä
1 1/2 dl sokeria
4 ½ dl sämpyläjauhoja
1 ¼ tl soodaa
2 tl kardemummaa tai 1 tl kanelia

Pinnalle:

4 dl puolukoita
noin ½ dl fariini- tai ruskeaa sokeria

Sekoita piimän joukkoon öljy, sokeri ja jauhot, joihin sooda ja kardemumma on sekoitettu.
Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.
Levitä pinnalle puolukat ja sokeri.
Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla.

 

Puolukkainen punasipulilisäke

2 punasipulia
1-2 rkl öljyä
1 dl vähän sokeroitua puolukkasurvosta
hiukan fariinisokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria 

Halkaise kuoritut sipulit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Hauduta suikaleita öljyssä muutama minuutti.
Lisää joukkoon puolukkasurvos. Mausta fariinisokerilla, suolalla ja pippurilla.
Tarjoa esimerkiksi liharuokien  lisäkkeenä.

 

Kevyt puolukkatalkkunahyve

2 ½ dl vaahtoutuvaan vaniljakastiketta
½ dl talkkunaa
2 dl puolukkasosetta
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia 

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita muut aineet vaahtoon ja jaa annosmaljoihin.
Koristele puolukoilla.

 

Takaisin