Tiedotteet

Arktiset Aromit ry:n valinta vuoden sieneksi on lampaankääpä

Arktiset Aromit ry
Tiedote

lampaankaapa.jpg

Vuoden 2017 sieni lampaankääpä on koko Suomessa kasvava sienilaji. Etelässä sato on runsaampaa, kuin pohjoisessa.

Lampaankääpä viihtyy ryhminä tai renkaina havumetsissä, yleensä varttuneimmissa kuusikoissa ja usein myös sammaleen seassa. Ulkonäöltään lampaankääpä on kookas, lakki epäsäännöllisen muotoinen ja väriltään keltavivahteinen. Pillistö on valkoinen ja hyvin tiheä, eikä irtoa kuten tattien pillit. Lampaankäävän satoaika on elokuulta lokakuun puoliväliin.

Lampaankäävän maku nuoressa sienessä on mieto ja vanhassa hieman karvas. Tuoksu on heikko ja miellyttävän hedelmäinen.

Erityisen hyvin lampaankääpä sopii paistettavaksi sekä säilöntään kaikin tavoin. Sienen väri muuttuu kellertäväksi keitettäessä ja kuivattaessa. Lampaankääpä on kookas ja tiivismaltoinen, joten siitä voi valmistaa helposti lampaankääpäpihvejä leikkaamalla jalan pois.

Lampaankääpä on vientisieni. Yritykset toivovat, että kerääjät toimittaisivat sitä aiempaa runsaammin myyntiin, koska markkinoita olisi enemmän kuin sientä saadaan ostettua. Tietoa ostajista saa Arktiset Aromit ry:ltä. Puh. 08-61555590, info@arktisetaromit.fi

 

Lampaankääpäreseptejä:

Lampaankääpäkeitto 
munaton

2-3 rkl öljyä
4-5 dl tuoretta hienonnettua lampaankääpää
1 1/2 dl hienonnettua purjoa
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
3-4 rkl vehnäjauhoja
Suolaa
1/2 dl kevytkermaa

Hienonna tuoreet puhdistetut sienet ja hauduta öljyssä kattilassa purjon kanssa. Lisää suurin osa nesteestä ja anna keiton kiehua 20 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot jäljellä olevaan nesteeseen ja lisää keittoon. Keitä pari minuuttia, mausta ja lisää kerma.

Helppo sienikohokas 

1 l tuoreita tai 3 dl pakastettuja lampaankääpiä
1 hienonnettu sipuli
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1/2 -3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 dl juustoraastetta
3 munankeltuaista
3 munanvalkuaista

Hienonna tuoreet sienet ja kuumenna ne kokoon omassa liemessään. Lisää öljyä ja silputtu sipuli. Paista kunnes sipuli on läpikuultavan keltaista. Tee paksu valkokastike: Sekoita vehnäjauhot tilkkaseen kylmää maitoa. Kuumenna maito ja lisää siihen kylmä maito-jauhoseos. Kuumenna ja sekoita kunnes kastike sakenee. Sekoita huolellisesti niin, että kastikkeesta tulee sileää. Keitä noin viisi minuuttia. Jäähdytä. Lisää keltuaiset ja juusto hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele kastikkeen sekaan. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa 45–60 minuuttia.

 

Takaisin