Tiedotteet

Kainuussa vietetään ensi syksynä Villiruokaviikkoa

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Kainuulaisravintoloissa päästään maistelemaan herkullisia ja terveellisiä luonnonantimia tulevana syksynä 28.8.­-3.9.2017. Kaikki kainuulaiset ravintolat, kahvilat ja keskuskeittiöt haastetaan mukaan viettämään Villiruokaviikkoa ja tarjoamaan viikon ajan villiruoka-aineksia sisältäviä ruoka-annoksia. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat Arktiset Aromit ry, Kainuun maa- ja kotitalousnaiset ja Wild Taiga.

Tapahtuman tavoitteena on kannustaa ravintoloita ja ammattikeittiöitä villiruoka-aineksien yhä monipuolisempaan hyödyntämiseen. ”Järjestimme Villiruokaviikon Suomussalmella viime syksynä, ja suurin osa ravintoloista lähti innolla mukaan tempaukseen. Ravintolat panostivat Villiruokaviikkoon ja tarjoilivat asiakkailleen mitä hienompia villiruoka-annoksia”, kertoo Arktiset Aromit ry:n projektipäällikkö Anni Koskela.

Villiruokaa on kaikki luonnossa vapaasti kasvava, kuten sienet, marjat, yrtit, riistaeläimet, poro ja kala. Viime vuosina villiruoka on ollut paljon esillä ja siitä on muodostunut eräänlainen ruokatrendi lähi- ja luomuruoan rinnalle. ”Tapahtuman avulla lisätään ravintolahenkilöstön ja ravintoloiden asiakkaiden tietoisuutta villiruoan tarjoamista mahdollisuuksista. Tavoitteenamme on myös edistää kainuulaisten luonnontuoteyritysten ja ravintoloiden välistä yhteistyötä”, kertoo itsekin innokkaasti luonnontuotteita työssään hyödyntävä Wild Taigan Veikko Huovinen. Wild Taiga on koonnut nettisivuilleen esimerkkejä villiruokamenuista ja -kohteista, ja listaa täydennetään koko ajan.

Ravintolat voivat hankkia villiruoka-aineksia joko keräämällä itse tai ostamalla raaka-aineet kerääjiltä tai luonnontuoteyrityksiltä. Ennen Villiruokaviikkoa ravintoloille lähetetään materiaalipaketti, joka sisältää mm. vinkkejä luonnontuotteiden hyödyntämiseen ammattikeittiöissä. Lisäksi ravintolat saavat tietoa, mistä villiruoan raaka-aineksia voi hankkia. Tätä varten luonnontuotteiden kerääjiä pyydetään ilmoittautumaan Arktiset Aromit ry:lle, jotta ravintoloille voidaan välittää tietoa kerääjistä ja ostopaikoista. Tavoitteena on, että ravintolat jatkavat villiruoan tarjoamista myös Villiruokaviikon jälkeen.

Villiruokaviikon yhteydessä aiotaan myös kehittää Kainuussa tuotettu -merkin käyttöä. Kainuussa tuotettu -merkki on ProAgria Kainuun ja Maa- ja kotitalousnaisten toimesta ylläpidettävä alkuperämerkki. ”Aiemmin merkki on ollut saatavissa vain elintarvikkeille, mutta nyt merkin käyttöä halutaan laajentaa myös ravintola-annoksille, ja kriteeristön luominen ravintola-annosten osalta aloitetaan syksyllä 2017”, kertoo Kainuun maa- ja kotitalousnaisten elintarvikeyritysasiantuntija Essi Keränen.

Hanketta rahoittaa Kainuun ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

 

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anni Koskela
Arktiset Aromit ry
anni.koskela@arktisetaromit.fi
p. 040 164 6177

 

 

 

 

Takaisin