Tiedotteet

Nokkonen on ravintoaineiden tehopakkaus

Alkukesällä kannattaa hyödyntää luonnon tarjoamat villivihannesantimet ja kerätä tuoretta, vihreää elinvoimaa ruokalautaselle. Nokkonen on erittäin ravintopitoinen luonnonyrtti, jota nykyisin myös viljellään. Se on monipuolinen hyötykasvi, sillä se soveltuu ravintokäytön lisäksi myös rohdokseksi, tuholaistorjuntaan, lannoitteeksi sekä värjäys- ja kuitukasviksi. Kuitukasvina se on vanhimpia ihmisen käyttämiä; nokkosen kuitu on lujempaa ja taipuisampaa kuin pellavalla. Nokkonen leviää helposti laajojen maarönsyjensä avulla, ja se levittää siten reheviä kasvustoja ravinteikkaille kasvumaille.

Nokkosen versot kerätään keväällä ja alkukesästä ennen heinä-syyskuussa tapahtuvaa kukintaa. Nokkosta ei suositella kerättäväksi ulkokäymälöiden, kompostien tai navetoiden vierustoilta, sillä näillä typpipitoisilla paikoilla kasvi kerää helposti itseensä ihmiselle haitallista nitraattia. Kasvustoa voi myös kesän mittaan niittää, jotta se kasvattaa uutta, tuoretta versoa poimittavaksi. Nokkonen kannattaa säilöä kuivaamalla tai pakastamalla myöhempää käyttöä varten. Ennen ruuanvalmistusta ja pakastamista tuore nokkonen ryöpätään eli lehdet kiehautetaan nopeasti kuumassa vedessä. Ryöpätyt nokkoset voidaan pakastaa annospaloina esim. jääpalamuotteihin hienonnettuna, jolloin ne voi ottaa helposti käyttöön valmiiksi annosteltuina.

Nokkonen on kasvikunnan ravinteikkaimpia kasveja. Sitä käytetään ruuanvalmistuksessa usein pinaatin tavoin. Kuitenkin tähän viljeltyyn lehtivihannekseen verrattuna nokkonen on monin verroin ravintorikkaampi. Nokkonen on hyvin kuitu- ja proteiinipitoinen. Se sisältää runsaasti A-, E-, K- ja C-vitamiineja. Nokkosen C-vitamiinipitoisuus on kolminkertainen pinaattiin verrattuna. Kivennäis- ja hivenaineiden lähteenä nokkonen on oikea tehopakkaus. Se sisältää monipuolisesti rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja vain vähän natriumia. Rautaa nokkosessa on 3-4 kertaa enemmän kuin pinaatissa ja kalsiumia jopa 75% päivän 800 mg:n saantisuosituksesta  100 g:n annosta kohden laskettuna.  

Nokkosta voi käyttää ryöpättynä muhennoksiin, kastikkeisiin, keittoihin, ohukaisiin, piiraisiin sekä pata- ja laatikkoruokiin. Nokkonen lisää leipien ja sämpylöiden ravintopitoisuutta. Kuivatusta nokkosesta voi jauhaa viherjauhetta, joka on hyvin säilyvä, luonnollinen kivennäis- ja hivenainelisä. Sitä voi ripotella sinällään ruokiin rikastamaan ravintosisältöä tai käyttää esim. leipien ja pirtelöiden valmistamisessa.

Älä ohita nokkosta luonnossa, vaan poimi poltteleva ravintopommi talteen!

 

 

Nokkoskeksit

3 dl maitoa

¾ dl kuivattuja, hienonnettuja nokkosia

2 dl kaurahiutaleita

2 ½ dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 rkl sokeria

50 g sulatettua, jäähdytettyä margariinia

Anna nokkosten ja kaurahiutaleiden turvota puolisen tuntia maidossa. Sekoita joukkoon muut ainekset. Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi palat suorakaiteen muotoisiksi melko ohuiksi levyiksi. Leikkaa taikinapyörällä ruutuja. Pistele haarukalla ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Ruokaohjeen lähde: Marttaliitto ry: Kanankaalista karpaloon

Arktiset Aromit ry

Lisätietoja:
Arktiset Aromit ry, 
Simo Moisio 040-5801186

 

Takaisin