Tutkimukset

Karpalon vaikutukset suolen bakteeriyhteisöihin ja verenkiertoelimistöön

Karpalo on paljon muutakin kuin hapan ja kirpeä marja! Uunituoreeseen katsausartikkeliin on koottu yhteenveto viimeisen viiden vuoden aikana tutkituista karpalon vaikutuksista suoliston mikrobikantaan ja verenkierron toimintaan.

Laboratoriokokeet, eläintutkimukset ja kliiniset testit ovat osoittaneet, että karpalomehu, kuivatut karpalot ja karpalouutteet vaikuttavat moniin biokemiallisiin ja fysiologisiin toimintoihin. Jo pitkän aikaa karpaloiden on tutkimuksissa todettu estävän toistuvien virtsatieinfektioiden uusiutumista, mutta nykytiedon valossa karpalon vaikutukset ulottuvat paljon kokonaisvaltaisemmin muuallekin elimistöön. Eniten on keskitytty tutkimaan karpalon sisältämien polyfenoleiden terveysvaikutuksia. Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, että karpalon sisältämät polyfenolit ovat merkittävässä vuorovaikutuksessa karpalon muiden bioaktiivisten ainesosien kanssa. Tämä yhteistyö on keskeisessä osassa selvitettäessä karpalon terveysvaikutuksia.

Karpalon polyfenolit ja muut bioaktiiviset ainesosat suojelevat suoliston bakteeriyhteisöjä, ja bakteeriyhteisö puolestaan toiminnallaan edistää puolustusjärjestelmän ja aivojen toimintaa, energiatasapainoa, sekä hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaa. Lisäksi karpalon polyfenolit ja muut bioaktiiviset ainesosat toimivat antioksidantteina ja tulehduksia torjuvina ainesosina edistäen verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja puolustusjärjestelmän toimintaa. Karpalotuotteista näyttäisi myös tutkimuksien mukaan olevan apua tyypin 2 diabetesta sairastaville.

Syvemmin tarkasteltaessa karpalon proantosyanidiinin A-tyypin rakenne näyttelee keskeisintä osaa marjan terveyttä edistävissä toiminnoissa. Karpalon proantosyanidiinit yhdessä esimerkiksi isoprenoidien ja ksyloglukaanien kanssa vaikuttavat bakteerien kiinnittymiseen, bakteerien tarttumiseen toisiinsa ja biofilmin muodostumiseen. Tällä puolestaan saattaa olla positiivisia vaikutuksia ruoansulatuselimistön ja virtsateiden terveyteen.

Kirjoittajan kommentti: Suurin osa karpalon terveysvaikutuksista on todettu amerikkalaisella viljellyllä pensaskarpalolla (Vaccinium macrocarpon), joka on sukua suomalaiselle isokarpalolle (Vaccinium oxycoccos) ja pikkukarpalolle (Vaccinium microcarpum). USDA:n proantosyanidiinitietokannan mukaan amerikkalaisen pensaskarpalon kokonaisproantosyanidiinipitoisuus on samaa suuruusluokkkaa kuin suomalaisessa karpalossa.

Teksti:
Anni Koskela, Arktiset Aromit ry

anni.koskela(at)arktisetaromit.fi
+358 40 164 6177

Avainsanat:
karpalo  proantosyanidiinit  suolistomikrobit  verenkierto  antimikrobinen  cranberry  proanthocyanidins  microbiome  cardiometabolic  antimicrobial 


Takaisin