Komea maitohorsma viihtyy karuilla mailla
Arktiset Aromit ry
Tiedote
Kulo- ja hakkuualueiden pioneerikasvi, maitohorsma, kasvaa monivuotisena koko maassamme. Sitä tavataan kaikkialla pohjoisen pallonpuoliskon viileän ja lauhkean ilmaston vyöhykkeillä. Sinipunaisia terttukukintojaan jopa puolentoista metrin korkeuteen kurkottava kasvi lainehtii värimerenä heinä-elokuussa niityillä ja aukeilla. Se on tyypillinen luonnonmaisemaamme kaunistava luonnonyrtti, jota matkailijat toisinaan erehtyvät ihastelemaan istutettuna perennakukkana.
Maitohorsma kelpaa luonnossa silmänruuaksi, mutta herkuttelija saa siitä oivallista ravintoa myös ruokapöytään. Maitohorsma aloittaa kasvukautensa varhain keväällä huhti-toukokuussa. Aikaisin keväällä nuoret maasta ylös puskevat versot sopivat valmistettavaksi parsan tapaan ja ne voi keitettyinä nauttia vaikkapa kermaviili- tai yrttiöljykastikkeen kera. Pari-kolmikymmensenttisen maitohorsman varsi on mehevän ja miedon makuinen, jolloin sitä voi syödä sellaisenaan, käyttää pilkottuna tuoresalaateissa tai pataruokien valmistuksessa. Suuremmaksi kasvaessaan varret muuttuvat kuitumaisiksi.
Maitohorsman nuoria lehtiä voi käyttää lehtivihanneksena leivän päällä tai höysteenä salaateissa, muhennoksissa, keitoissa ja laatikkoruuissa. Tuoreista tai kuivatuista lehdistä voi valmistaa myös yrttijuomaa. Aromikkaimmillaan horsmanlehdet ovat ennen kukintaa, jolloin ne riivitään kuivumaan yrttijuoman raaka-aineiksi. Maitohorsman punaiset kukinnot sopivat kauniinväristen juomien valmistamiseen, sillä niiden väriaineet ovat helposti liukenevia.
Ravitsemuksellisesti maitohorsma on luonnonkasvina hyvä C-vitamiinin ja A-vitamiinin lähde. B-ryhmän vitamiineista maitohorsmassa on runsaasti B2-vitamiinia. Kuitua maitohorsman lehdet sisältävät niin paljon (6 g/100g), että niitä voidaan pitää runsaskuituisena ruoka-aineena. Maitohorsman lehdet voi säilöä talvea varten joko kuivaamalla tai kiehauttamalla nopeasti vedessä, jonka jälkeen ryöpätyt lehdet voi pakastaa. Annoksiin pakattuna ne on helppo ottaa käyttöön, kun halutaan nauttia kesäisen luonnon antimista.
Horsma-paprikamuffinssit
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
½ dl rypsiöljyä
2 dl maitoa
1 muna
1 dl juustoraastetta
1 dl hienonnettuja nuoria horsmanlehtiä
½ paprikaa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita myös öljy, maito ja muna keskenään. Lisää joukkoon juusto, horsman lehdet ja paprikakuutiot nesteen joukkoon. Lisää kuivat aineet takinaseokseen. Voitele muffinssipelti tai jaa taikina paperivuokiin. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.
Arktiset Aromit ry
Lisätietoja:
Arktiset Aromit ry, Maarit Ronkainen 044-5894376,
Simo Moisio 040-5801186