Ruokavirasto on julkistanut vuoden 2020 Marsi-raportin luonnonmarjojen ja -sienien kauppaantulomäärätutkimuksesta. Erinomainen marjasato lähes koko maassa innosti marjastukseen niin, että kotimaisen keruun osuus yli kaksinkertaistui. Siitä huolimatta ulkomaisten kerääjien tulo oli ratkaisevan tärkeää marjojen talteenotolle, sillä tilaston mukaan 83% kerättiin yhä ulkomaisin voimin.
Luonnontuotealalla toimivien nimikkeistö vilisee erilaisia neuvojia, jalostajia, tuottajia, poimijoita, oppaita ja ohjaajia. Nimikkeitä käytetään sekä lyhytkurssin suorittamisen että ammatillisen koulutuksen jälkeen. Luonnontuotealan etujärjestöt ovat ryhtyneet selkiyttämään nimikkeiden käyttöä.
Arktiset Aromit ry on valinnut perinteisesti yhteistyössä Marttaliiton kanssa vuoden luonnontuotteet. Vuoden 2021 luonnonmarjaksi valittiin ahomansikka, sieneksi orakkaat ja yrtiksi voikukka. Valinnoilla nostetaan esiin suomalaisen luonnon tarjoamia antimia ja niiden monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Luonnontuotteemme ovat parasta mahdollista ravintoa sekä ympäristön että terveellisyyden näkökulmasta.
Suurin osa kotimaisista joulukuusista on kasvatettuja kuusia. Luomujoulukuusien tuotanto on vielä vähäistä, mutta selvässä kasvussa. Niitä tuotetaan sekä viljelmillä että luomukeruualueilla. Kuusenhakuretken suosio perheen yhteisenä elämyksenä on kasvanut poikkeusvuonna.
Poikkeuksellinen vuosi nosti vihdoinkin marjastuksen sille kuuluvaan arvoon. Loistava sato ja ennätyksellinen poimintainnostus sai pakastimet pullistelemaan marjoista. Marjoja ja marjastusta tarkastellaan Luonnosta Sinulle -verkkojulkaisun erikoisnumerossa monipuolisesti eri näkökulmista.
Teknologia kehittyy huimaa vauhtia, mutta marjojen poiminta on yhä käsityötä. Myös apukeinoja hyvien marjapaikkojen löytämiseksi kaivataan. Arktiset Aromit ry ja Keksintösäätiö sr järjestävät kaikille avoimen idea- ja keksintökilpailun marjojen talteenoton tehostamiseksi.
Kuusenkerkkä on monipuolisuudessaan luonnontuotteiden aatelia tuotekehityksessä. Keruuaika lähestyy, mutta se on lyhyt, ja nyt onkin aika varmistaa kerkkien saanti koko vuoden tuotekehitystä ja jatkojalostusta varten.
Ruokavirasto on julkistanut vuoden 2019 luonnonmarjojen ja -sienien kauppaantulomäärätutkimuksen raportin. Kuivasta kesästä huolimatta puolukkaa kerättiin edellisvuotta enemmän, lähes 6 miljoona kiloa, mutta mustikan ja lakan osalta saanto jäi heikoksi.
Arktiset Aromit ry on valinnut perinteisesti yhteistyössä Marttaliiton kanssa vuoden luonnontuotteet. Vuoden 2020 luonnonmarjaksi valittiin tyrni, sieneksi suppilovahvero ja yrtiksi käenkaali.
Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on koonnut Sieniatlas-kansalaistiedehankkeen avulla jo yli 30 000 havaintoa noin 2 200 lajista. Luomuksen tiedotteen mukaan havaintoja ovat raportoineet sekä sieniharrastajat että sienitutkijat.
Arktiset Aromit ry valitsee vuosittain vuoden luonnonmarjan, sienen ja yrtin. Vuoden marjaksi on valittu variksenmarja. Se kasvaa koko Suomessa ja on nyt kypsää poimittavaksi.
Marjastuksen MM-kilpailut käytiin Suomussalmella lauantaina 20. kerran. Juhlavuosi houkutteli runsaat sata osallistujaa poimimaan metsämustikkaa ja mittelemään paremmuudestaan.
Marjastuksen maailmanmestaruuksista kisataan jo 20. kerran. Kisapäivänä, 2. syyskuuta, on Suomussalmen torilla myös yleisölle paljon nähtävää ja koettavaa.
Hilla on kypsää keskisen Suomen ja läntisen Pohjois-Suomen alueella. Itäisessä Pohjois-Suomessa kypsää hillaa löytää laajemmin vasta viikonvaihteen jälkeen. Satoa saadaan poimia syyskuun alkuun saakka, koska korpisoilla hilla kypsyy avosoita myöhemmin.