Tiedotteet

Marjakaverikampanjassa etsitään unelmien marjastusseuraa

Arktiset Aromit ry:n Marjakaveri-kampanja käynnistyy jälleen. Kampanjan tavoitteena on edistää marjastusta jakamalla hyödyllisiä vinkkejä sekä auttamalla löytämään sopivaa seuraa marjametsään. Moni haluaisi lähteä marjaan, mutta ei tohdi yksin lähteä. Marjakaveri-ryhmistä voi etsiä seuraa, kyytiä ja vinkkejä marjapaikoista eri puolita maatamme.

Lue lisää

Miten marjat metsästä -kilpailu on ratkennut

Arktiset Aromit ry ja Keksintösäätiö sr järjestivät kaikille avoimen idea- ja keksintökilpailun, jolla haettiin ideoita, laitteita ja menetelmiä marjojen talteenottoon. Kilpailu oli osa Keksintösäätiön InnoSuomi-kilpailujen sarjaa ja kytkeytyi Arktiset Aromit ry:n Marjakaveri-kampanjaan.

Lue lisää

Hyvä marjasato innosti kansan keräämään

Ruokavirasto on julkistanut vuoden 2020 Marsi-raportin luonnonmarjojen ja -sienien kauppaantulomäärätutkimuksesta. Erinomainen marjasato lähes koko maassa innosti marjastukseen niin, että kotimaisen keruun osuus yli kaksinkertaistui. Siitä huolimatta ulkomaisten kerääjien tulo oli ratkaisevan tärkeää marjojen talteenotolle, sillä tilaston mukaan 83% kerättiin yhä ulkomaisin voimin.

Lue lisää

Luontoalan koulutus – tae ammattiosaamisesta?

Luonnontuotealalla toimivien nimikkeistö vilisee erilaisia neuvojia, jalostajia, tuottajia, poimijoita, oppaita ja ohjaajia. Nimikkeitä käytetään sekä lyhytkurssin suorittamisen että ammatillisen koulutuksen jälkeen. Luonnontuotealan etujärjestöt ovat ryhtyneet selkiyttämään nimikkeiden käyttöä.

Lue lisää

Vuoden 2021 luonnontuotteet ovat ahomansikka, voikukka ja orakkaat

Arktiset Aromit ry on valinnut perinteisesti yhteistyössä Marttaliiton kanssa vuoden luonnontuotteet. Vuoden 2021 luonnonmarjaksi valittiin ahomansikka, sieneksi orakkaat ja yrtiksi voikukka. Valinnoilla nostetaan esiin suomalaisen luonnon tarjoamia antimia ja niiden monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Luonnontuotteemme ovat parasta mahdollista ravintoa sekä ympäristön että terveellisyyden näkökulmasta.

Lue lisää

Millaisen kuusen valitset – villin, viljellyn, luomun?

Suurin osa kotimaisista joulukuusista on kasvatettuja kuusia. Luomujoulukuusien tuotanto on vielä vähäistä, mutta selvässä kasvussa. Niitä tuotetaan sekä viljelmillä että luomukeruualueilla. Kuusenhakuretken suosio perheen yhteisenä elämyksenä on kasvanut poikkeusvuonna.

Lue lisää

Tämä marjavuosi muistetaan!

Poikkeuksellinen vuosi nosti vihdoinkin marjastuksen sille kuuluvaan arvoon. Loistava sato ja ennätyksellinen poimintainnostus sai pakastimet pullistelemaan marjoista. Marjoja ja marjastusta tarkastellaan Luonnosta Sinulle -verkkojulkaisun erikoisnumerossa monipuolisesti eri näkökulmista.

Lue lisää

Miten marjat metsästä

Teknologia kehittyy huimaa vauhtia, mutta marjojen poiminta on yhä käsityötä. Myös apukeinoja hyvien marjapaikkojen löytämiseksi kaivataan. Arktiset Aromit ry ja Keksintösäätiö sr järjestävät kaikille avoimen idea- ja keksintökilpailun marjojen talteenoton tehostamiseksi.

Lue lisää

Mahlasimaa vapuksi

Luonnon oma eliksiiri, mahla, sopii mainiosti myös siman raaka-aineeksi. Kotisiman ennättää vielä valmistaa vapuksi!

Lue lisää

Vuoden 2019 Marsi-raportti julkaistu

Ruokavirasto on julkistanut vuoden 2019 luonnonmarjojen ja -sienien kauppaantulomäärätutkimuksen raportin. Kuivasta kesästä huolimatta puolukkaa kerättiin edellisvuotta enemmän, lähes 6 miljoona kiloa, mutta mustikan ja lakan osalta saanto jäi heikoksi.

Lue lisää