Svamprecept

Svampsallad med riskor

1 liten lök
1 dl grädde som kan vispas
1 dl gräddfil
3–4 dl urlakade salta svampar
½ tsk krossad svartpeppar

Skala löken och finfördela den. Vispa grädden och rör i gräddfilen, de finfördelade salta svamparna samt den krossade svartpepparn. Kontrollera smaken.
 

Kantarellsoppa

1 l kantareller
2 lök
2 krossade vitklöksklyftor
olja
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
buljongtärning
½ dl lättgrädde
vitpeppar
(majsstärkelse för redning)

Låt svamparna och den hackade löken dra i en liten mängd olja i stekpanna. Tillsätt lite vitpeppar och salt. Häll smeten i en kastrull och tillsätt vetemjöl och rör om ordentligt. Tillsätt vattnet, buljongen och de krossade vitlöksklyftorna. Låt soppan dra i 20 minuter och rör om då och då. Tillsätt majsstärkelsen för redning av soppan. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Garnera gärna med persilja.

Svampbullar

1 l hackade svampar
5 kokt potatis
2 msk skorpmjöl
1-2 ägg
1,5 dl mjölk
lök
peppar
salt

Låt skorpmjölet svälla i mjölk. Stek löken. Hacka eller mal svamparna och potatisen. Blanda ingredienserna och forma bullar av smeten. Stek i stekpanna eller grädda i ugn. Du kan också tillsätta malet kött till svamparna.

Stensoppar i nature

0,5 l stensoppar
0,5 dl skorpmjöl
2 tsk potatismjöl
1 lök
1 ägg
salt
vitpeppar
olja
honung enligt smak

Du kan laga mat av stensoppor också ute i naturen. Plocka svamparna i skogen, rengör och hacka dem. Stek svamparna i en stekpanna tillsammans med en hackad lök. Tillsätt de torra ingredienserna och ägget till svamp-lökblandningen. Krydda blandningen och forma till biffar. Stek biffarna i stekpanna. Du kan tillsätta honung till smeten eller ovanpå biffarna. Du kan förbereda matlagningen redan därhemma: packa de torra råvarorna i plastpåsar eller lådor, så behöver du sedan bara tillsätta svamparna och ägget. Det är bäst att använda torkad lök.