Metsäsienillä uusia makuja myös jouluiseen ruokapöytään
Arktiset Aromit ry
Tiedote
Arktiset Aromit ry etsi yhteistyössä neuvontajärjestöjen kanssa järjestetyssä ruokaohjekilpailussa uusia, helppoja ja terveellisiä sieniruokaohjeita. Ruokaohjekilpailussa pääruokien sarjan voitti Marika Kuittinen Haminasta ohjeella Metsäsieniseljanka. Tuomariston arvostelussa metsäsieniseljankaa pidettiin erittäin maukkaana ja terveellisenä. Kasvisten ja sienten maku erottuu ruoassa. Eri sienilajeja käyttämällä seljankakeittoon saa vaihtelevuutta.
Toiseksi pääruokasarjassa ylsi Kirsti Eskelinen Suonenjoelta ohjeella mustasienieksotiikkaa. Eskelisen ohjeen avulla voidaan lisätä erityisesti nuorten kiinnostusta sienten käyttöön. Mustatorvisientä sisältävä ruoka on värikäs ja helppotekoinen. Tuomaristo katsoi riisin olevan korvattavissa myös ohralla. Martti Hakala Lemiltä ylsi sarjan kolmanneksi ohjeella Säräsienisoppa àla gruppa Martti. Säräsienisoppa on maukas ja ruokaisa pääruokakeitto. Keitossa on käytetty runsaasti sieniä ja ne antavat keitolle makua yhdessä kasvisten ja lihan kanssa.
Leivonnaiset sarjan voitti ohje Pirtsakka sieni-juustopiiras. Sen oli laatinut Riitta Ryyti Suomussalmelta. Sieni-juustopiiras on maukas ja mehevä. Se sisältää runsaasti sieniä ja sopii hyvin salaatin kanssa myös lounaalle. Toiselle sijalle tässä sarjassa sijoittui Terttu Laaksonen Jämsästä ohjeella sienileipä. Leivän sisälle on piilotettu herkullinen sienitäyte, jota maustaa ripaus fetajuustoa ja pekonia. Tuomaristo ehdottaa leivän koostumusta muutettavaksi enemmän täysjyväviljaa sisältäväksi esimerkiksi kaurahiutaleitten avulla. Kolmas tässä sarjassa oli Kirsti Eskelinen Suonenjoelta ohjeella mustikkaiset mesimuffinit. Muffinit ovat erinomainen lisäke keitoille ja lisäävät sekä sienten että kuivattujen marjojen käyttöä. Mesisienten sijasta ohjeessa voidaan käyttää myös muita sieniä esimerkiksi kuivattuna tai jauheena.
Muut ruokalajit-sarjan voitti Anne Kiuru Riihimäeltä. Ohje Kantarelli-kesäkurpitsarullat on helposti muunneltava ja ruokaa voi tarvittaessa tehdä suuremman määrän kerrallaan. Rullat soveltuvat sekä kesäaikana grillattaviksi että talvella uunissa valmistettaviksi. Toiseksi ylsi Pirkko Ruuskanen Leppävirralta ohjeella Lampaankääpäsalaatti. Salaatti on ruokaisa ja lampaankäävän lisäksi raaka-aineina on käytetty omenaa, viinirypäleitä ja saksanpähkinöitä.. Salaatti sopii valmistettavaksi sekä sesonkina että talvella vaihtaen esimerkiksi rouskut lampaankäävän tilalle. Kolmanneksi tässä sarjassa ylsi Kurjenojan oma kangasrouskupikkelssi. Ohjeen oli laatinut Kirsti Pálmen Rovaniemeltä. Pikkelssin rakennetta pidettiin hyvänä ja makua sopivan pehmeänä ja pirteänä. Kangasrouskupikkelssiä maustavat kaneli, laakerinlehti ja erilaiset pippurit. Se sopii hyvin lisäkkeeksi esimerkiksi jouluiseen ruokapöytään.
Kilpailun voittaja sai 100 euron, toiseksi sijoittunut 80 euron ja kolmanneksi sijoittunut 50 euron rahapalkinnon. Parhaista ohjeista valmistuu esite, jonka avulla edistetään metsäsienten käyttöä kotitalouksissa. Arktiset Aromit ry järjesti kilpailun saamansa maa- ja metsätalousministeriön tuen avulla. Tavoitteena oli kehittää uusia terveellisempiä vaihtoehtoja perinteisten sieniruokien tilalle. Ohjeissa yhtenä raaka-aineena tuli olla metsäsienet. Arvosteluperusteina olivat ruoan valmistuksen helppous, terveellisyys, metsäsienten määrä ja uudet ideat. Loppukilpailussa arvioitiin sieniruuan makua, rakennetta ja ulkonäköä. Tuomareina toimivat Seija Heikkinen, Pirjo Määttä, Sanna Kankaanranta, Maarit Ronkainen, Esko Holopainen ja Simo Moisio.
Lisätietoja: Arktiset Aromit ry,
Simo Moisio, puh.
040-5801186,
Maarit Ronkainen puh. 044-5894376
PÄÄRUOAT
I palkinto: Metsäsieni seljanka
500g metsäsieniä
¼ kaalia
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
3 perunaa
2 porkkanaa
pala selleriä
1 ½ l vettä
1 kasvisliemikuutio
4 rkl tomaattipyreetä
laakerinlehti
1 tl mustapippuria
1 suolakurkku
1 tomaatti
persiljaa
basilikaa
Lisäksi: kevytsmetanaa, hunajaa, paahdettua ruisleipää
Mikäli käytät suolattuja sieniä, liota ne ensin. Kuullota tuore kaali, sipulit ja sienet öljyssä pehmeiksi. Lisää peruna, porkkana ja sellerin palat. Anna hautua kasvisliemessä, lisää pilkottu tomaatti, tomaattipyree, laakerinlehti ja pippurit. Lisää suolakurkun palat, persilja, basilika ja halutessa vielä kapriksia. Anna hautua noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Tarjoile smetananokareen kera ja lorauta päälle 1 tl hunajaa. Tarjoa paahdetunruisleivän kera
Marika Kuittinen
II palkinto: Mustasienieksotiikkaa ( neljä annosta)
2 dl risottoriisiä
2 rkl öljyä
1/2- 1 tl kurkumaa
3 dl mustatorvisieniä
2 dl katkarapuja
suolaa, mustapippuria
Keitä riisit vedessä ohjeen mukaan. Lisää öljy ja värjää riisit keltaiseksi kurkumalla. Paista mustatorvisieniä kevyesti öljyssä ja hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, saat enemmän makua. Sulata katkaravut. Mausta ainekset, yhdistä kevyesti nostellen ja kuumenna. Voit halutessasi lisätä pinnalle juustoraastetta tai käyttää kastikkeena makeaa kiinalaista chilikastiketta.
Kirsti Eskelinen
III palkinto: Säräsienisoppa àla gruppa Martti (kuusi annosta)
100 g
kypsää särää, hirveä,
poroa
tai nautaa
¾ dl
ohrasuurimoita
100 g
mietoja kuivia sieniä tai
1 kg
tuoreita, esikäsiteltyjä sieniä
2 kpl
sipuleita
2 kpl
porkkanoita
1 l
vettä tai maitoa
suolaa,
pippuria
1 kpl
kasvisliemihyytelö
2 dl
kermaa
voita
persiljasilppua
Laita ohraryynit edellisenä iltana likoamaan veteen. Liota kuivatut sienet vedessä tai maidossa 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Pilko sipulit ja porkkanat paksupohjaiseen kattilaan, jossa on nokare voita, kuullota niitä hieman. Lisää sienien liotusneste. Lisää tarvittaessa uutta nestettä. Huuhtele ohraryynit ja lisää kattilaan. Purista sienistä ylimääräinen neste pois, pilko sienet ja lisää kattilaan. Lisää pippurit ja suola, halutessasi myös kaksi laakerinlehteä. Keitä 30 minuuttia. Pilko kypsennetty liha 5mm:n kuutioiksi. Lisää liha ja kasvisliemihyytelö ja jatka keittämistä 5 minuuttia. Lisää kerma ja voi. Tarkista suolaisuus. Laita lautaselle sopan koristeeksi persiljasilppua. Tarjotaan paahtoleivän kera etu- tai pääruokana.
Martti Hakala
LEIVONNAISET
I palkinto: Pirtsakka Sieni-juustopiiras (pyöreä vuoka, noin 8 annosta)
Pohja:
75 g voita
½ prk (125 g) maitorahkaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl ruisjauhoja
2,5 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl vettä
Täyte:
1 l sekasieniä (haperoita, rouskuja, tatteja jne)
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 dl tuoretta silputtua persiljaa
200 g fetajuustokuutioita (rasva 3 %)
1 prk kevytkermaviiliä
2 munaa
1 tl paprikajauhetta
Sekoita pehmeään rasvaan rahka ja muut ainekset, sekoita tasaiseksi ja levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää pilkotut sienet. Hauduta sienet pehmeäksi ja mausta suolalla, pippurilla ja persiljalla. Levitä sieniseos piiraspohjan päälle. Valuta juustokuutioista vesi ja levitä kuutiot sieniseoksen päälle. Sekoita kermaviilin joukkoon munat ja paprikajauhe ja levitä seos piirakan pinnalle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes pinta ja reunat ovat saaneet väriä. Nauti esim. iltapalana teen ja salaatin kera.
Riitta Ryyti
II palkintoa: Sienileipä
Taikina:
4
dl vettä
50
g hiivaa
1
tl suolaa
1
tl hunajaa tai siirappia
n.
7 dl vehnäjauhoja
5
rkl oliiviöljyä
Täyte:
100 g pekonia
1
l kantarelleja tai suppilovahveroita
1
sipuli
50
g fetajuustoa
mustapippuria
Päälle:
oliiviöljyä
ja sormisuolaa
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola,. hunaja ja oliiviöljy. Lisää seuraavaksi muutama desi jauhoja ja jätä n. 15 minuutiksi kohoamaan. Alusta sitten taikinaan loput jauhot. Kohota liinan alla. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi, laita pannulle. Kuumenna hetki ja lisää sipulisilppu ja pilkotut sienet ja sipulisilppu. Kypsennä hetki pannulla käännellen. Siirrä syrjään jäähtymään. Taputtele tai kauli kohonneesta taikinasta 30 x 40 cm kokoinen levy. Levitä puolelle levyä sieni-pekoni-sipuliseos, murustele päälle feta -juustoa ja mustapippuria. Käännä toinen levynpuolikas päälle. Painele reunat kiinni. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele oliiviöljyllä, kohota. Ripottele pinnalle sormisuolaa. Kypsennä 200 asteessa alatasolla n. 20 minuuttia. Anna hetken jäähtyä ennen leikkaamista. Voit käyttää ruokaohjeeseen esim. esikäsiteltyjä rouskuja. Voit korvata puolet vehnäjauhoista täysjyvävehnäjauhoilla.
Terttu Laaksonen
III palkinto: Mustikkaiset mesimuffinit (20-24 kpl)
4 dl piimää
25g hiivaa
2 rkl hunajaa tai siirappia
3 rkl sulaa voita tai öljyä
1/2 tl suolaa
1/2 dl kuivattuja mustikoita
3 dl kiehautettuja ja hienonnettuja mesisieniä
3 dl spelttijauhoja
2 dl kaurahiutaleita
5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Lämmitä piimä ja liuota hiiva joukkoon. Lisää muut aineet ja jauhot puuharukalla sekoittaen. Nostele jauhoihin tai öljyyn kastetulla ruokalusikalla taikinaa silikoni- tai voideltuihin muffinivuokiin. Anna kohota ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Kostea sieni vaatii vähän pidemmän paistoajan. Tarjoa keiton tai teen kera. Mesisienen ohella muffineihin sopivat suppilovahverot, mustatorvisienet ja koivunkantosienet.
Kirsti Eskelinen
MUUT RUOKALAJIT
I palkinto: Kantarelli-kesäkurpitsarullat (neljälle hengelle)
1
l kantarelleja
1 iso tai 2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1
tl suolaa
vajaa
½ tl jauhettua mustapippuria
½ dl vihreää pestoa
cocktailtikkuja rullien kiinnitykseen.
Puhdista kantarellit. Puolita isommat sienet pituussuuntaan. Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa siitä juustohöylällä 16 ehjää viipaletta (250g) pituussuunnassa. Levitä kesäkurpitsaviipaleet leikkuulaudalle vierekkäin. Mausta ne ja kantarellit suolalla ja pippurilla. Sivele pesto kesäkurpitsaviipaleille. Aseta sienet jalat vierekkäin kesäkurpitsaviipaleen päähän, niin että kun alat rullata kantarellin lakki pilkottaa hieman kesäkurpitsaviipaleen yli. Rullasta pitää saada mahdollisimman tasainen, joten rullaa tiukasti, mutta älä riko sienen rakennetta. Kiinnitä rulla ainakin kahdella cocktailtikulla, jotta se pysyy grillatessa kasassa. Anna rullien makuuntua hetki ennen paistoa. Grillaa noin 8 minuuttia välillä käännellen grillisi tehosta riippuen. Poista tikut. Tarjoa alkupalana.
Anne Kiuru
II palkinto: Lampaankääpäsalaatti
300
g lampaankääpiä
100
g omenaa
100g
viinirypäleitä
50
g purjoa
20
g saksanpähkinöitä
Kastike:
2
dl turkkilaista jogurttia
1
rkl hunajaa
60
g sinihomejuustomurua
Viipaloi lampaankäävät, anna kiehua paistinpannulla ja jäähdytä. Kuutioi omena, hienonna purjo, rouhi vähän saksanpähkinöitä. Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää kastike sekoitettuun salaattiin ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
Pirkko Ruuskanen
III palkinto: Kurjenojan oma kangasrouskupikkelssi
¼-½ l keitettyjä kangasrouskuja
1 dl vettä
½ dl
omenaviinietikkaa
1 dl sokeria
kanelitanko
1 laakerinlehti
10 valkopippuria
10 rosépippuria
10 viherpippuria
¼ natriumbenzoaatti- puriste
¼ tl suolaa
Kiehauta mausteet, sokeri, suola ym. etikkavesiseoksessa.
Laita sienet joukkoon ja kiehauta.
Poista kanelitanko. Purkita heti steriloituihin purkkeihin.
Säilytä kylmässä. Valmista nautittavaksi kahden viikon kuluttua.
Kirsti Palmén