Tiedotteet

Kehnäsieni tuottaa runsaasti satoa sammaleisissa kangasmetsissä

 

Vuoden 2010 sieneksi valittu kehnäsieni (Rozites caperatus) on satoisa ja erinomainen ruokasieni, jota osataan hyödyntää kotitalouksissa vielä liian vähän. Sieni kasvaa usein muutaman itiöemän ryhminä ja tuottoisana syksynä siitä saa nopeasti kerättyä suuren saaliin. Kehnäsieni on yleinen koko maassa ja se viihtyy erityisesti sammaleisissa kangasmetsissä. Pohjoisessa sen kasvupaikkoja ovat tunturikoivikot. Satokausi alkaa elokuun puolivälissä ja jatkuu syyskuun loppuun.

Kehnäsieni kannattaa opetella tunnistamaan joko kokeneen poimijan tai sienineuvojan ohjauksessa. Metsästä löytyy nimittäin muutamia seitikkeihin kuuluvia näköislajeja, kuten valkovilla- ja mesinuppiseitikit. Muutaman varman tunnusmerkin perusteella se on kuitenkin helppo erottaa näköislajeistaan. Kellanruskea lakki on nuorena munanmuotoinen, laajenee sitten kellomaiseksi ja lopulta avautuu laakeaksi. Lakin pinnalla on helmenhohtoista härmää, joka häviää kostean lakin päältä sateisella säällä. Väriltään vaaleanruskeat heltat ovat epäsäännöllisen sahateräiset. Hyvä tunnusmerkki on myös jalan irtonainen, sormusmainen rengas ja sen yläpuolella jalassa sijaitseva hopeanvalkoinen siksak-kuviointi.

Kehnäsieni on hyvä ruokasieni, koska miedonmakuisena se sopii sellaisenaan kypsennettäväksi. Vanhemmiten sienen jalka tulee puisevan kuitumaiseksi, jolloin sen voi halutessa leikata pois. Nuoret sienet käytetään ruuanvalmistuksessa kokonaan. Sientä voi käyttää laatikko- ja pataruuissa esim. lihan asemesta. Sillä voi terästää kala- ja kasviskeiton sekä kastikkeen. Kehnäsieni soveltuu kalan tai piirakoiden täytteeksi. Säilömistapana paras on pakastus, jota ennen sienet kiehautetaan kokoon omassa liemessään.

 

Kehnäsieni-kaalilaatikko

1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita

4 dl vettä

noin 1 kg keräkaalia

1-2 sipulia

3 dl kokoon keitettyjä kehnäsieniä

1-2 rkl siirappia

suolaa, valkopippuria, meiramia

2-4 dl kasvislientä

Keitä ohrasuurimot kypsiksi. Hienonna kaali ja sipulit ja hauduta niitä kattilassa 5-10 minuuttia. Sekoita kaali-sipuliseos ja sienet keskenään, lisää neste ja pane seos voideltuun vuokaan. Kypsennä laatikkoa 175 asteessa 1-1,5 tuntia.

Takaisin