Tiedotteet

Siankärsämöstä makua ruokiin ja yrttijuomiin

Tiedote
Arktiset Aromit ry



Siankärsämö on tuttu, koko Suomessa yleisesti kasvava monivuotinen niittykasvi. Sen tavanomaisia kasvupaikkoja ovat niityt, pihat, tien varret ja vanhat nurmikot. Se ei ole vaativa maaperän suhteen, joten kasvi viihtyy niukkaravinteisilla ja karuilla joutomailla. Pienet valkoiset mykerökukat ja niiden muodostama huiskilomainen kukinto houkuttelee väkevällä, ryytimäisellä tuoksullaan hyönteisiä. Kukinnot voivat olla toisinaan myös vaaleanpunaiset. Siankärsämölle ovat tunnusomaisia liuskoittuneet, tillimäiset lehdet. Lehdet kerätään ennen kukintaa ja kukinnot kukkien avautuessa.

Vaatimattomasta olomuodostaan huolimatta siankärsämö on arvokas rohtoyrtti. Sitä on käytetty tuhansia vuosia luontaisena lääkekasvina mm. haavojen hoitoon sekä verenvuotojen tyrehdyttämiseen. Siankärsämössä on voimakas maku, joten ravintokäytössä sitä kannattaa hyödyntää mausteenomaisesti. Sitä voi ripotella mausteeksi salaatteihin ja voileipien päälle. Kirpeähköstä siankärsämöstä saa makua kastikkeisiin, keittoihin ja pataruokiin. Levitteet, maustevoit ja tuorejuustot voi terästää hienonnetulla siankärsämön lehdellä. Kukinnot sekä tuoreet ja kuivatut lehdet soveltuvat yrttijuomien valmistukseen. Sisältämiensä rohdosmaisten yhdisteiden vuoksi siankärsämöä ei ole suositeltavaa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Kukinnot ja lehdet säilötään kuivaamalla tai pakastamalla.  

Arktiset Aromit ry

Siankärsämölevite

1 prk raejuustoa
50 g voita
½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
1-2 rkl hienonnettua siankärsämönlehteä

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi massaksi sauva- tai tehosekoittimella.

Lisätietoja
Maarit Ronkainen, Arktiset Aromit ry.
puh. 044 5894376, maarit.ronkainen@arktisetaromit.fi
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry,
puh. 040 5801186, simo.moisio@arktisetaromit.fi

Takaisin