Tiedotteet

Mahla sopii Vapun sesonkituotteeksi

Mahla ja siitä tehdyt tuotteet sopivat mainiosta Vapun sesonkituotteeksi

Koivuista saatavan mahlan keruu tapahtuu huhti - toukokuussa. Mahlakausi alkaa, kun lumi on vielä maassa, ja loppuu ennen lehtien kasvamista täysikokoisiksi. Koivunmahla on terveellistä ja virkistävää juomaa, josta saa helposti imeytyvässä muodossa sokereita, hedelmähappoja, aminohappoja, C-vitamiinia sekä kivennäis- ja hivenaineita.

Mahlaa juoksutetaan tekemällä koivun runkoon reikä ja johtamalla ulos vuotava neste astiaan. Reikä tehdään yleensä puun runkoon, mutta myös oksanpäähän ripustettuun pulloon juoksuttaminen on mahdollista. Mahlan juoksutusta suunniteltaessa on muistettava, että sen ottamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Parhaimmat mahlapuut ovat riittävän harvassa kasvaneita tuuhealatvuksisia puita, joiden halkaisija rinnan korkeudelta on vähintään 20 senttiä.

Koska mahla pilaantuu helposti, se on jäähdytettävä jääkaappilämpötilaan heti valutuksen jälkeen ja se on jatkokäsiteltävä tai pakastettava kerta-annoksina välittömästi. Tuore mahla on miedon makuista, ja sitä voidaan juoda sellaisenaan tai käyttää siman, oluen tai sahdin valmistukseen.

Ammattimaisesti valmistetut mahlatuotteet edellyttävät korkeatasoista hygieniaa. Tällöin neste johdetaan mahlapuihin rakennetun keräilyjärjestelmän avulla. Mahlatuotteita valmistavia yrityksiä on Suomessa muutamia. Tuotteet viedään pääosin Suomesta moniin Aasian ja Euroopan maihin. Alan vientiyrityksiä ovat mm. Nordic Koivu, Arctic Birch ja Mahla Forest. Nykyisin tuotteita on mahdollista valmistaa myös luomuna, jolloin metsänomistajat sertifioivat ne metsät luomuksi, joiden alueilta mahlaa kerätään talteen.

Mahlatuotteissa kotimaan käyttö on yllättävän vähäistä. Mahlan käyttöä voitaisiin myös Suomessa lisätä. Mikäpä estäisi tekemästä siitä esimerkiksi vappujuomia.

Lisätietoja:
Arktiset Aromit ry: Simo Moisio, puh. 040-5801186, Kaisu Seppänen 08-61555590

Takaisin