Tiedotteet

Joulujuomaksi, mausteeksi ja koristeeksi –vuoden yrtiksi valittu kuusenkerkkä sopii hyvin joulusesonkiin

131217kuusenkerkka.jpg

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Arktiset Aromit ry on valinnut kuusenkerkän vuoden 2017 yrtiksi. Valinnan tarkoituksena on lisätä luonnosta saatavien yrttien käyttöä ja tuntemusta.

Kuusen nuoria, vaalean vihreitä vuosikasvaimia eli kerkkiä, ovat kotitaloudet käyttäneet siirappien, hillojen, hyytelöiden ja makeisten valmistukseen. Niistä on hauduttamalla tehty kerkkäjuomaa ja käytetty pienessä määrin smoothien yhtenä raaka-aineena.  Kerkät ovat voimakasaromisia maun antajana, joita voidaan lisätä ruokiin ainoastaan vähäisiä määriä. Joillekin kuusen kerkät voivat aiheuttaa allergisia oireita.

Kaupallisessa elintarvikekäytössä kuusen nuoret vuosikasvaimet ovat sallittuja kaikessa elintarvikekäytössä.  Yritykset tekevätkin kuusenkerkistä muun muassa siirappeja, jauheita, erilaisia juomia sekä myyvät kerkkää myös pakasteina, kuivattuina ja jauheina. Ravintoloissa näkee kerkkiä käytettävän myös ruokien koristelussa. Lähituotteita myyvistä kaupoista saa myös kuohu- ym. juomia, joissa on käytetty kuusenkerkkää valmistusaineena.

Kuusen kerkät sisältävät runsaasti ravintokuitua ja C-vitamiinia. Kivennäisaineista ne sisältävät mm. kaliumia, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia. Kuusenkerkän polyfenolipitoisuus on melko korkea; kerkistä saadaan mm. kversetiiniä.

Joulusesonkiin kuusenkerkistä valmistetut tuotteet soveltuvat hyvin, koska joulukuusen ja -kranssien avulla luodaan jo muullakin tavoin joulun tunnelmaa. Kerkillä voi marinoida lihaa ja kalaa tai jauhaa sitä mausteeksi pääruokiin. Kuusenkerkkää voi lisätä myös haudutettavan teen joukkoon. Yleinen käyttötapa talvella on lisätä kerkkiä tai jauhetta sekoitettavan smoothien osaksi.

Kerkkiä kerätään keväällä niiden puhjettua, noin 2 – 4 cm mittaisina ennen neulasten kovettumista. Keruun jälkeen kerkät käytetään tuoreena tai pakastetaan. Ne voidaan myös kuivata. Pakastettuna tai kuivattuna kerkkiä voidaan käyttää läpi vuoden.

Vaikka kuusi kasvaa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta koko Suomessa, on yrttiharrastajien muistettava, että kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Kerkkiä saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

 

Lisätietoja:
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry,
simo.moisio@arktisetaromit.fi,  
puh. 040-5801186

 

Makeat juurespalat

gluteeniton, maidoton, munaton

1 pieni lanttu
3 porkkanaa
1 palsternakka
2 punasipulia
Suolaa keitinveteen
4-5 rkl kuusenkerkkäsiirappia
3 rkl öljyä
Lipstikkaa

Kuori ja paloittele lanttu, porkkanat ja palsternakka n. 2 x 2 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Keitä ne lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Halkaise sipulit puoliksi ja siitä lohkoiksi.
Laita kypsät juurekset ja punasipulilohkot uunivuokaan. Kaada päälle kuusenkerkkäsiirappi ja öljy. Sekoita hieman.  Anna hautua uunissa 200 asteessa n. 1/2 h. Sekoita välillä.
Ripottele päälle hienonnettua kuivattua tai tuoretta lipstikkaa maun mukaan.

Kuusenkerkkäsiirappia voit ostaa valmiina kaupasta tai valmistaa keväällä itse.


Kuusenkerkkäsiirappi

gluteeniton, maidoton, munaton

5-6 l kuusen vuosikasvaimia
1 kg sokeria
Vettä

Huuhtele vuosikasvaimet. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä
yön yli. Keitä vuosikasvaimia liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan pohjia myöten
ettei seos pala pohjaan. Siivilöi seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa. Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen pohjia myöten pohjaanpalamisen estämiseksi.
Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Kovaa marmelosta saa lisäämällä hyydytysaineitta. Valmiin marmelon väri on punaruskea.

Aaltonen, Arkko: Yrttiopas

 

 

 

Takaisin