Tiedotteet

Mustatorvisieni valittiin vuoden sieneksi

Arktiset Aromit ry
Tiedote



Arktiset Aromit ry on valinnut mustatorvisienen (Craterellus cornucopioides) vuoden 2015 sieneksi. Kantarellien heimoon kuuluva sieni on todella herkullinen, joten se on suosittu eri puolilla maailmaa. Täällä Suomessa sieni on harvinaisempi ja vähemmän käytetty kuin monet muut ruokasienemme.
Mustatorvisientä esiintyy paikoitellen Etelä- ja Keski-Suomessa, erityisesti tuoreissa ja lehtomaisissa kangasmetsissä sekä lehdoissa. Pohjoista kohden se harvinaistuu. Mustatorvisieni kasvaa kuusen ja koivun seurassa, yleensä valoisilla paikoilla kuten polkujen varsilla tai kaatuneiden puiden läheisyydessä. Se kasvaa tiheinä ryhminä, mutta piiloutuu huomaamattoman värinsä vuoksi helposti kasvillisuuden joukkoon. Mustatorvisientä kannattaa etsiä samoilta paikoilta, joista sitä on aiemminkin tavattu. Vuosittaiset satovaihtelut ovat kuitenkin suuria.

Ulkomuodoltaan mustatorvisieni on harmaanmusta, ohutmaltoinen ja suppilomainen. Sienellä ei ole helttoja eikä lakin ja jalan välillä ole selvää rajaa. Lakki on noin 3 - 9 cm leveä, kuivapintainen ja lakin reuna epäsäännöllinen ja nuorena alas- ja sisäänpäin kääntynyt. Ulkoasu vaihtelee kosteuserojen mukaan: märkänä lakki on ruskea, musta tai mustanharmaa, kuivuessaan se harmaantuu enemmän. Onton jalan ulkopinta on harmaa lukuun ottamatta mustaa tyviosaa. Sienen malto on harmaanmusta. Tuoksu on miellyttävä, omenamainen.

Ruskotorvisieni eli tummatorvisieni (Craterellus cinereus) kasvaa samantyyppisillä paikoilla kuin mustatorvisienikin, mutta se on harvinaisempi, pienempi ja usein ruskeampi. Lakin alapinta on myös ryppyisempi. Tyvestä sieni on vaalea. Ruskotorvisienikin on erinomainen ruokasieni.

Mustatorvisientä voi löytää elo- ja lokakuun välisenä aikana. Pilaantuneet mustatorvisienet on joskus vaikea erottaa hyvälaatuisista. Yli-ikäinen sieni on malloltaan vetinen ja veltto. Tuore mustatorvisieni säilyy viileässä ja ilmavassa paikassa melko pitkään hyväkuntoisena, toisin kuin monet muut sienet. Sitä ei tarvitse esikäsitellä ruuanvalmistusta varten. Kuivaus on mustatorvisienen paras säilöntätapa, koska se voimistaa makua. Sienen sitkeä ja mullanmakuinen tyviosa leikataan ennen käyttöä. Tätä sientä voi käyttää voimakkaan makunsa vuoksi mausteena monissa ruuissa. Mustatorvisientä käytetään esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin tai lisukkeeksi leivän päälle. Sienestä irtoaa keittoihin ja kastikkeisiin harmaanmustaa väriä.

Mustatorvisienestä tekee tuotteita muutama yritys Suomessa. Mustatorvisientä on saatavana mm. kuivattuna ja suolattuna.

Teksti: Arktiset Aromit ry

Ruokaohjeet

Torvisienikeitto

1 litra vettä
2 kana- tai kasvisliemikuutioita
1-1 1/2 dl kuivattuja mustatorvisieniä
1/2 dl perunasosehiutaleita
Pala purjoa tai 2-4 kevätsipulia
Sitruunapippuria
4 rkl maissisuurustetta
1 dl kevytkermaa
Persiljasilppua

Murenna kiehuvaan veteen liemikuutiot. Lisää joukkoon muserretut torvisienet ja perunasosehiutaleet. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja lisää keittoon. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia. Saosta keitto maissisuurusteella ja mausta sitruunapippurilla ja keitä vielä pari minuuttia. Lisää lopuksi kerma, kuumenna keitto kiehuvaksi. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.

Takaisin