Tiedotteet

Mesiangervo valittiin vuoden luonnonyrtiksi

Korkealle kukintojaan kurkottava mesiangervo valloittaa kesäisin rantaniityt, puronvarret ja lehdot. Se viihtyy kosteilla ja runsasmultaisilla kasvupaikoilla, joissa on myös runsaasti auringonvaloa tarjolla.

Mesiangervo kasvaa yleisesti maassamme lukuun ottamatta pohjoisimpia tunturipaljakoita ja se kasvaa yleisesti myös muualla Euroopassa. Kookas monivuotinen ruohokasvi kasvaa 0,5-1,2 metriä korkeaksi. Mesiangervo kukkii kesä-elokuussa ja suuret kellanvalkoiset kukinnot levittävät miellyttävänvoimakasta tuoksuaan houkutellen hyönteisiä pölyttäjikseen. Mettä tarjoavat kukinnot muodostuvat monista pienistä kermanvalkoisista kukista.

Mesiangervosta voidaan hyödyntää sekä lehdet että kukinnot. Lehdet kerätään ennen kasvin kukkimista ja kukat pian niiden avauduttua. Laadun varmistamiseksi lehtien tulee olla puhtaita, nuoria, terveitä ja vahingoittumattomia.

Mesiangervoa on käytetty rohtona keskiajalta lähtien. Mesiangervo sisältää vaikuttavina aineina salisylaatteja, flavonoideja, eteerisiä öljyjä, parkkiaineita, C-vitamiinia ja tanniineja. Salisyylihappoa eristettiin ensimmäisen kerran mesiangervosta 1800-luvun puolivälissä. Myöhemmin salisyylihaposta kehitettiin kuumetta alentava ja kipua sekä tulehduksia lievittävä lääke. Mesiangervolla on lisäksi hien- ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Salisylaateille allergisten on syytä välttää mesiangervon käyttöä. 

Mesiangervon kukkia on käytetty juomien, kuten viinin, oluen ja siman valmistamiseen. Lehtiä ja kukintoja voidaan käyttää hyvin teesekoituksissa. Lisäksi nuoret lehdet sopivat mausteeksi salaatteihin. Lääkkeenomaisten vaikutusten vuoksi mesiangervoa ei tule käyttää jatkuvasti, vaan pieninä määrinä silloin tällöin. Mesiangervon lehdistä ja kukinnoista voi valmistaa myös rentouttavia yrttikylpyjä.   

Suomessa mesiangervoa käytetään muun muassa linimentteihin, ihovoiteisiin, -vesiin ja hierontaöljyihin. Pääosa kartoitetuista kuluttajatuotteista on tarkoitettu ulkoiseen käyttöön. Mesiangervon kukkia markkinoidaan teeaineksina ja joitakin markkinoilta löytyviä tuotteita lienee tarkoitettu elintarvikekäyttöön.

Mesiangervon käyttö on sallittua ravintolisissä ja yrttiteeaineksissa. Tehtäessä mesiangervosta elintarvikekäyttöön tarkoitettuja tuotteita, on niiden turvallisuus testattava tai todennettava niiden merkittävä kaupallinen käyttöhistoria ennen vuotta 1997 Suomessa tai jossakin toisessa EU-maassa: http://www.evira.fi/files/attachments/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/uuselintarvikkeet/luonnonvaraisten_kasvien_elintarvikekaytto__3_.pdf

Lisätietoja:

Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040 5801186, simo.moisio@arctic-flavours.fi


Takaisin