Tiedotteet

Terveellinen ruokavalio voi vähentää tulehdusgeenien toimintaa

Pohjoismainen ruokavalio voi vähentää tulehdusgeenien toimintaa

Itä-Suomen yliopiston pohjoismaisessa tutkimuksessa havaittiin, että terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio, johon sisältyi muun muassa täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, vähärasvaisia maitotuotteita, rypsiöljyä ja kolme kala-ateriaa viikossa, vähentää tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä ihonalaisessa rasvakudoksessa. Tuehduksiin liittyvien geenien ilmentyminen väheni liikapainoisilla ilman painonpudotusta. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Liikapainoon liittyvien sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ja valtimonkovetustaudin taustalla voi osaltaan olla rasvakudoksen toiminnan häiriöistä johtuva matala-asteinen tulehdustila. Liikapainon terveyshaittojen uskotaan johtuvan osaksi rasvakudoksen tulehdustilasta, vaikkakin ruokavalion vaikutuksesta rasvakudoksen geenien toimintaan ja tulehdustilaan tarvitaan vielä lisää tutkimustietoa.

Tutkimuksessa puolet osallistujista noudatti 18-24 viikon ajan terveyttä edistävää pohjoismaista ruokavaliota, johon sisältyi muun muassa täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, vähärasvaisia maitotuotteita, rypsiöljyä ja kolme kala-ateriaa viikossa. Verrokkiryhmä käytti vähäkuituisia viljatuotteita, voipohjaisia levitteitä ja rajoitti kalan käyttöä. Tavoitteena ei ollut laihduttaa eikä tutkittavien painossa tapahtunut juurikaan muutoksia tutkimusjakson aikana. Tutkittavien rasvakudoksesta otettiin tutkimuksen alussa ja lopussa näytteet, joille tehtiin geenien ilmentymisen selvittämiseksi transkriptomiikka-analyysi.

Terveyttä edistävää ruokavaliota noudattaneiden ja verrokkien rasvakudoksessa havaittiin eroja kaikkiaan 128 eri geenin toiminnassa. Lukuisien tulehdukseen liittyvien geenien ilmentyminen oli terveyttä edistävää ruokaa syöneillä vähäisempää kuin verrokeilla.  Tutkijoiden mukaan merkillepantavaa on, että tulehdukseen liittyvien geenien toimintaan voi vaikuttaa ruokavaliolla ilman painonpudotusta. Tutkimus valottaa ruokavalion merkitystä niin sanotun matala-asteisen tulehduksen korjaamisessa, mikä liittyy useisiin kroonisiin sairauksiin.

Tutkimus oli osa pohjoismaista SYSDIET-tutkimushanketta. Tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako terveyttä edistävä pohjoismainen ruokavalio geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa ilman painonpudotusta. Tutkimukseen osallistui keski-ikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli vähintään kaksi metabolisen oireyhtymän piirrettä, kuten kohonnut verenpaine tai paastoverensokeri tai poikkeavia veren rasva-arvoja, sekä ainakin jonkin verran liikapainoa.

Lisätietoja:

Dosentti Marjukka Kolehmainen, puh: 040 355 3617, s-posti: marjukka.kolehmainen@uef.fi                                                                                                                        Professori emeritus Matti Uusitupa, s-posti: matti.uusitupa@uef.fi

Takaisin