Tiedotteet

Suppilovahveroa löytää vielä myöhään syksyllä

Kaupallisesti poimittavista sienistä saatiin tänä kesänä parhaiten talteen tatteja. Rouskusta satoa saatiin paikoitellen ja muita kauppasieniä, kuten kantarelleja myös paikoitellen. Kokonaisuutena sadosta saatiin keskimääräinen.

Vielä on sienestyskautta kuitenkin jäljellä Etelä- ja Keski- Suomessa, jossa ei vielä lumipeitettä ole saatu. Suppilovahveroa voi etsiä sammalpeitteisistä kuusikoista. Se kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa ja harvinaisempana pohjoisessa. Viikonlopun luontoretkillä voi vielä poiketa poluilta iäkkäiden, sammalpeitteisten kuusimetsien kohdalla ja tarkistaa löytäisikö suppilovahveropaikan.

Suppilovahverot nousevat syksyllä vasta ilmojen viilennyttyä. Satoaika on syyskuulta marraskuulle. Sienet kasvavat isoina ryppäinä samoilla paikoilla vuodesta toiseen. Satoa voi kerätä pakkasten jälkeenkin lumentuloon saakka. Suppilovahveron etsintä vaatii totuttelua, sillä usein aloittelevan sienestäjän on  vaikea erottaa väriltään maaperään maastoutuvaa ja syvällä sammaleessa kasvavaa sientä.

Suppilovahveron lakki on väriltään kellertävän tai harmaan ruskea ja lakin keskellä on syvä kuoppa. Lakin alapintaa peittävät kellertävän harmaat, helttamaiset poimut, jotka jatkuvat johteisesti keltaiseen, onttoon jalkaan. Hyvin paljon suppilovahveroa muistuttava, mutta hieman kosteammilla paikoilla esiintyvää kosteikkovahveroa voi kerätä sientä myytäessä suppilovahveroiden joukkoon.

Suppilovahvero on yleensä toukaton ja sopii ruuanvalmistukseen ilman esikäsittelyä. Sientä voi käyttää   kastikkeissa, keitoissa ja muhennoksissa. Suppilovahverot voi säilöä kuivaamalla, jolloin niiden aromikas maku voimistuu entisestään. Kuivattua sientä voi käyttää maustamaan useita eri ruokia. Suppilovahverot voi myös pakastaa joko raakana paloiteltuna tai ensin omassa liemessään kiehautettuna.

Suppilovahveron ravitsemuksellisesti arvokkain ominaisuus on sen sisältämä D-vitamiini. Suppilovahverot sisältävät D-vitamiinia moninkertaisen määrän ruokavalion merkittävään vitamiinilähteeseen kalaan verrattuna. Jo noin desilitra tuoreita suppilovahveroita antaa päivän suositusannoksen D-vitamiinia. Talvisaikana sienten käyttö onkin hyvä D-vitamiinin saannin täydennysmuoto.

Suppilovahverotuotteita tekevät muutamat pienet yritykset. Pääosin lähituotemyymälöistä on saatavilla kuivattuja suppilovahveroita. Joistakin kaupoista löytää myös sienijauhetta, keittoaineksia ja pikkelssejä.

Lisätietoja:

Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040 5801186

Takaisin