Tiedotteet

Pihlajanmarjasta saadaan jättisato

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Pihlajan marjasta saadaan tänä syksynä erittäin runsas sato koko maassa. Pihlaja on hankintahinnaltaan puolukan kanssa edullisin Suomen marjoista.  Se on nopea poimia ja siksi poimijahinta on suomalaisista marjoista alhaisin. Hintansa puolesta marjaa voitaisiin hyödyntää paljon nykyistä enemmän.

Pihlaja on maultaan karvas ja siksi kotitalouksissa yleisin tapa on poimia sitä ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Tällöin karvaus on jonkin verran vähentynyt. Pihlajan karvaus vaihtelee, joten kannattaa valita marjojen hyödyntämiseen sellaisia puita, joissa marjat ovat makeampia.

Pihlaja kasvaa koko Suomessa, etelässä se on yleisempi kuin pohjoisessa.  Puuta kohti pihlajanmarjoja kypsyy muutama kymmenen kiloa. Hyviä marjasatoja tuottavat pihlajat ovat useiden kymmenien vuosien ikäisiä, aukealla kasvavia, kookkaita ja leveälatvuksisia yksilöitä. Pihlajanmarjan parasta poiminta-aikaa on syyskuu. Yleensä ne poimitaan riipimällä, myös terttuina.

Pihlajanmarjoja käytetään niiden karvaan maun vuoksi yleensä muiden marjojen kanssa tai sokeria sisältävinä mehuina, hilloina ja hyytelöinä. Soseissa pihlajanmarjan sekaan voi laittaa esim. porkkanaa, omenaa tai kesäkurpitsaa. Hillojen ja hyytelöiden lisäksi pihlajaa käytetään mm. viinin, liköörien, mehujen ja nektareiden raaka-aineena.

Pihlajanmarjat sisältävät omenahappoa, runsaasti hyytelöainetta (pektiiniä), A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja C-vitamiinia sekä polyfenoleja, joiden vaikutuksesta C-vitamiini säilyy hyvin. Suomessa pihlaja on ollut aikoinaan "pyhä pihapuu". Lähiruokaa arvostavien kotitalouksien kotipihoilla tämän hyödyllisen puulajin soisi yleistyvän samalla tavoin kuin marjapensaidenkin.

Pihlajanmarjaa ostaa Suomessa vain muutama yritys. Esimerkiksi Kiantama ja Marjabothniaberries ostavat pihlajanmarjaa. Nettihaun perusteella löytyi vain muutama pihlajanmarjaa tuotteissaan käyttävä yritys.

Reseptejä

Simo Moisio
Arktiset Aromit ry, puh. 040-5801186

Esimerkkejä pihlajanmarjatuotteista:

  • makeiset: esim. Sinkkosen marjatilan pihlajanmarjamarmeladi
  • hyytelöt ja hillot: esim. Sinkkosen marjatila pihlajanmarjahyytelö, Mustilan Viini Oy Ab konjakkipihlajanmarjahillo, Öljypuu Oy konjakilla maustettu pihlajanmarjahyytelö)
  • kosmetiikka ja hygieniatuotteita: esim.luonnonkosmetiikkasarja Mádarasta löytyy pihlajanmarjaa sisältäviä tuotteita
  • alkoholijuomien raaka-aineena
  • pihlajanmarjarouhe ja -jauhe (Kiantama Oy tarjoaa näitä raaka-aineita elintarvike-, luontaistuote- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön.) 

 

 

Takaisin