Tutkimukset

Puolukkamehua runsassuolaisen ruoan vastapainoksi?

 

Ildikó Hytönen | Arktiset Aromit ry

Korkeasta verenpaineesta kärsiviä on jo pitkään neuvottu välttämään liiallista suolankäyttöä. Usein suositellaan myös kasvisten käytön lisäämistä, mutta asiantuntijatkaan eivät täysin tiedä, miten kasvikset laskevat verenpainetta. Suomalaistutkimus antaa alustavia viitteitä siitä, että marjoilla saattaa olla vaikutusta verenpaineeseen myös elimistön tulehdustilaa vähentämällä.

10 viikon syöttökoe rotilla

Tausta Suolalla on tunnetusti verenpainetta kohottava vaikutus, kun taas kasvisten, marjojen ja hedelmien vaikutus näyttäisi olevan päinvastainen. Elimistö pyrkii poistamaan liian suolan munuaisten kautta virtsaan. Munuaisten toiminnan kannalta on kuitenkin tärkeää, että munuaisten herkät hiusverisuonet eivät vaurioidu. Yksi verisuonten kuntoa heikentävä tekijä on pitkään jatkuva matala-asteinen tulehdus, jolla on myös muita haitallisia terveysvaikutuksia. Kasvien tuottamien polyfenolien on havaittu vaikuttavan suotuisasti verenpaineeseen ja verisuonten terveyteen, minkä arvellaan johtuvan niiden tulehdusta lievittävästä vaikutuksesta. Helsingin yliopiston tutkimuksessa testattiin rotilla puolukkamehun mahdollisia vaikutuksia verenpaineeseen, verisuonten toimintaan ja tulehdukseen.

Aineisto & menetelmät Koe tehtiin rotilla, joille aiheutettiin verenpaineen nousua runsassuolaista rehua syöttämällä - käytäntö, joka on yleinen myös verenpainelääkkeiden kehityksessä. Suolakuuri kesti 10 viikkoa, jonka aikana juomana tarjottiin yhdelle ryhmälle hanavettä ja toiselle ryhmälle laimennettua puolukkamehua. Verrokkirotat saivat tavanomaista, vähäsuolaista rehua joko hanaveden tai puolukkamehun kanssa.

Rottien verenpainetta seurattiin viikoittain. Koejakson jälkeen tutkijat testasivat kudosnäytteestä irrotetun valtimon toimivuutta sekä mahdollisen tulehdusreaktion vaikutusta siihen. Munuaisten toimintaa tutkittiin virtsa- ja verinäytteiden koostumusta analysoimalla.

Tulokset Ruokavaliolla ei ollut vaikutusta rottien verenpaineeseen, mikä luultavasti johtui nuorten rottien elimistön kyvystä sietää suolaista rehua. Toisaalta suolaista rehua saaneiden rottien sydän ja munuaiset olivat suurentuneet, mikä olisi pidemmällä aikavälillä todennäköisesti kohottanut verenpainetta. Munuaisten kokemasta vauriosta oli merkkinä myös valkuaisen erittyminen virtsaan, mitä ei normaalisti pitäisi tapahtua.

Suolainen rehu oli yhteydessä lisääntyneeseen tulehdukseen: se kaksinkertaisti tulehdustekijä COX-2:a koodaavan mRNA:n määrän ja lisäsi virtsaan erittyvien oksidatiivisesta stressistä kielivien yhdisteiden määrää. Vaikutus oli kuitenkin jonkin verran lievempi niillä rotilla, jotka saivat suolaisen rehun lisäksi puolukkamehua. Verenpaineeseen puolukkamehu ei vaikuttanut.

Marjoja myös ihmisen lautaselle

Suomalaistutkimuksen tuloksia ei voi sellaisenaan soveltaa ihmisiin, mutta tutkimus antaa osviittaa puolukan ja muiden marjojen terveysvaikutusten tutkimiselle. Näyttö kasvisten, marjojen ja hedelmien suotuisasta vaikutuksesta verenpaineeseen on jo nyt vankkaa, ja ne ovatkin tärkeässä roolissa verenpainepotilaiden DASH-ruokavaliossa . Vaikutusmekanismiksi on ehdotettu mm. kasvisten sisältämää kaliumia , mutta kovin selkeää käsitystä kasvisten verenpainetta alentavista vaikutuksesta ei toistaiseksi ole. Polyfenolit saattavat hyvinkin olla yksi vaikuttava tekijä.

Puolukka ja muut marjat sopivat erinomaisesti verenpainetta alentavaan ruokavalioon. Terveyshyötyjen maksimoimiseksi marjat on mehun sijaan parasta nauttia kokonaisina ja ilman lisättyä sokeria. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä voi käyttää marjoja yksilöllisen kaliuminsiedon ehdoilla. Jos munuaispotilasta on neuvottu välttämään kaliumpitoisia ruoka-aineita, kannattaa kokeilla karpaloita - niissä on huomattavasti vähemmän kaliumia kuin muissa marjoissa.

 


Lisätietoa myös Ravinto sydänterveyden edistämisessä -oppaasta, s. 36-38

 

 

Avainsanat:
eläinkokeet  fenoliset yhdisteet  tulehdus  sydän- ja verisuonitaudit  puolukka 


Takaisin