Tiedotteet

Villivihanneskausi alkaa toukokuussa etelästä

Arktiset Aromit ry
Tiedote 

Tuoreet villivihannekset alkavat luonnossa nousta heti lumien sulamisen jälkeen: Etelä-Suomessa toukokuun alussa ja pohjoisessa toukokuun lopussa. Ensimmäiseksi luonnosta löytää nokkosta, joka aloittaa kasvun usein jo ennen ruohon vihertymistä. Kohta perässä tulevat puitten silmut ja lehdet sekä kerkät, maitohorsman versot, vuohenputken ja voikukan lehdet jne. Ilmaisia salaatti-, mauste- ja yrttijuoma-aineksia löytyy melkeinpä jokaisen lähiluonnosta.

Villivihannekset sisältävät mm. ravintokuitua, C- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania.  Ne ovat parhaimmillaan varhain keväällä ja alkukesällä. Keruuaika on lyhyt, sillä monet kasvit muuttuvat sitkeiksi ja puiseviksi kukinnan alettua. Jotkut kasvit, kuten nokkonen ja poimulehti kasvattavat leikkaamisen jälkeen uutta kasvustoa kerättäväksi.

Villivihanneksista voikukka, maitohorsma, poimulehti ja mesimarjan lehdet sopivat tuoreisiin salaatteihin ja leivän päällä nautittavaksi. Tuoreina villivihanneksia voi käyttää monipuolisesti erilaisiin ruokalajeihin, kuten kastikkeisiin, muhennoksiin, keittoihin, pihveihin ja pata- ja laatikkoruokiin sekä leipätaikinoihin. Villivihanneksien mauista pääsee nauttimaan myös talviaikaan, kun kuivaa ja jauhaa ne ravinteikkaaksi viherjauheeksi, joka rikastuttaa ruokien ravintosisältöä. Villivihannekset voi säilöä myös pakastamalla.

Jokamiehenoikeus sallii luonnossa liikkujan kerätä ruohovartisia kasveja yksityisten omistamilta mailta, mikäli keruu tapahtuu ilman apuvälineitä. Ruohovartisten kasvien niittäminen toisen maalta on kiellettyä. Näin esimerkiksi nokkosen tai maitohorsman keruu sirpillä leikaten ei ole luvallista. Myöskään jäkälän, sammaleen ja puiden lehtien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuden piiriin ja harvinaiset ja rauhoitetut kasvit tulee jättää rauhaan. Kaupalliseen keruuseen on aina syytä pyytää maanomistajilta lupa. Villivihanneksia poimittaessa on hyvä vaihdella keruupaikkoja vuosittain, jotta kasvustot ehtivät toipua rasituksesta.

Lisätietoja:
Arktiset Aromit ry,
Simo Moisio, puh. 040-5801186 ja
Kaisu Seppänen puh. 08-6155 5590.

Takaisin