Tiedotteet

Runsas hedelmien, marjojen ja vihannesten syönti vähentää miehillä riskiä sairastua tyypin 2 diabeteksen

Hedelmät ja vihannekset, erityisesti marjat, voivat vähentää tyypin 2 diabetesriskiä miehillä. Marjojen polyfenolit on todettu sokeriaineenvaihduntaa edistäviksi yhdisteiksi useissa tutkimuksissa.

Itä-Suomen yliopistossa arvioitiin hedelmien, marjojen ja vihannesten käytön ja tyypin 2 diabetekseen esiintymisen välistä suhdetta suomalaisilla miehillä. Tutkimuksen otoksena oli 2332 miestä Kuopion sepelvaltimotaudin vaaratekijä -tutkimusaineistosta. Miehet olivat iältään 42 - 60 -vuotiaita eikä heillä ollut lähtötilanteessa (vuosina 1984-1989) tyypin 2 diabetesta tai oiretta heikentyneistä paastoverensokeriarvoista.

Hedelmien, marjojen ja vihannesten käyttöä tutkimuksessa seurattiin ruokapäiväkirjanpidolla. Tyypin 2 diabetesta arvioitiin kyselylomakkeilla, paastoverensokerin mittauksilla, kahden tunnin sokerirasituskokeella ja diabeteksen lääkekustannusten korvausrekisterin avulla.

Coxin riskiarviomenetelmällä arvioitiin hedelmien, marjojen ja vihannesten käytön ja tyypin 2 diabetekseen esiintymisen välistä suhdetta. Taustamuuttujina otettiin huomioon miesten ikä, painoindeksi, vyötärönympärysmitta, tupakointi, koulutus, fyysinen aktiivisuus, diabeteksen esiintyminen suvussa sekä energian ja alkoholin käyttömäärä.

Elintarvikkeet ryhmiteltiin tutkimuksessa vihanneksiin, ristikukkaisiin vihanneksiin, vihreisiin lehtivihanneksiin, hedelmiin, marjoihin, hillo- ja marjatuotteisiin sekä hedelmä- ja marjamehuihin. Keskimääräinen seuranta-aika oli 19 vuotta. Tänä aikana ilmeni 432 uutta tyypin 2 diabetestapausta.

Tutkituista elintarvikkeista marjoilla havaittiin tyypin 2 diabetesta ehkäisevää vaikutusta, sillä eniten marjoja syövien henkilöiden sairastumisriski oli 35 % pienempi kuin vähiten marjoja käyttävien. Hedelmien, hedelmä- tai vihannesmehujen tai vihannesten käytöllä ei havaittu vaikutusta tyypin 2 diabeteksen suhteen. Vihreiden lehtivihannesten vaikutusta ei voitu arvioida, sillä niiden käyttö oli tutkimuksen kohderyhmässä liian vähäistä.

Myös aiemmissa, dosentti Riitta Törrösen johdolla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että suurella hedelmien, marjojen ja vihannesten käytöllä on yhteyttä alentuneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta todisteita on vielä rajallisesti ja tutkimusta tarvitaan lisää.


Teksti: Arktiset Aromit ry,
puh. 08-61555590, 040-5801186,
info@arctic-flavours.fi

Lähde: Mursu, J., Virtanen, J.K., Tuomainen, T.-P., Nurmi, T. ja Voutilainen, S. Intake of fruit, berries, and vegetables and risk of type 2 diabetes in Finnish men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study1-4. American Journal of Clinical Nutrition 2014;99:328-333.

Takaisin