Ravitsemussuosituksissa on muistettu myös marjat
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet, koko väestölle tarkoitetut
ravitsemussuositukset ovat valmistuneet. Ne noudattavat pääosin viime syksynä
julkaistuja pohjoismaisia suosituksia (NNR2012). Pääpaino on terveyttä
edistävän ruokavalion kokonaisuudessa, jonka muodostavat eri ruoka-aineiden
laatu, määrä ja merkitys ravintoaineiden lähteenä sekä niiden yhteys
terveyteen.
Suositukset on tarkoitettu ohjaamaan terveydenhuollon, ruokapalveluiden, ja
elintarviketeollisuuden ammattilaisten sekä eri viranomaisten ja
kansanterveysjärjestöjen toimintaa kansanterveyden edistämisessä. Suosituksissa
annetaan myös ruokien valintaan liittyviä ohjeita, jotka on laadittu sopimaan
suomalaisiin ruokatottumuksiin ja ruokakulttuuriin. Valintojen tueksi on
tuotettu uusi ruokakolmio ja lautasmalli.
Vähemmän suolaa kuin pohjoismaisissa suosituksissa
Ravintoainetasolla uudistetut suositukset eivät tuo paljon uutta pohjoismaisiin
suosituksiin verrattuna. Suolan saantisuositus on pohjoismaista suositusta
alempi eli 5 g/vrk (pohjoismaisissa suosituksissa 6 g/vrk). Uusi suositus
vastaa jo edellisissä suosituksissa ollutta pitkän aikavälin tavoitetta ja on
myös WHO:n ja muiden kansainvälisten suositusten mukainen. D-vitamiinin
saantisuositusta on hieman nostettu yli 2-vuotiailla ja aikuisilla sekä
iäkkäillä henkilöillä. Seleenin päivittäistä saantisuositusta on hieman
korotettu.
Rasvan osuuden vaihteluvälin ylärajaa päivittäisestä energiansaannista on
nostettu ja hiilihydraattien päivittäisen saantisuosituksen vaihteluvälin
alarajaa on puolestaan hieman laskettu. Rasvan ja hiilihydraattien laatuun
kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Edelleen korostetaan tyydyttymättömien
rasvojen riittävää osuutta ja ohjeistetaan, että hiilihydraatit tulisi saada
pääosin kuitupitoisista ruoka-aineista. Perustelut muutoksille on esitetty vain
lyhyesti, koska ne esitellään laajasti pohjoismaisissa suosituksissa (www.norden.org/nnr).
Ruokakolmio ja lautasmalli avuksi
Ruokapohjaisissa suosituksissa korostuvat terveyttä edistävä ruokavalion
ainekset eli kasvikset, marjat, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvävilja sekä
lisäksi kala, kasviöljyt ja kasviöljypohjaiset levitteet, pähkinät, siemenet ja
rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet.
Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä entisen 400 gramman (ja NNR2012 mukaisen) sijasta. Punaisen lihan (nauta, sika, lammas) ja erityisesti lihavalmisteiden sekä runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, lisättyä sokeria ja suolaa ja vähän kuitua sisältävien elintarvikkeiden käyttöä suositellaan vähennettäväksi.
Uudessa ruokakolmiossa hyvän ruokavalion ainekset on esitetty kuvaten
niiden painoarvoa ruokavalion osana. Lautasmalli kertoo samasta asiasta yhdellä
aterialla. Ruokakolmiosta ja lautasmallista on tuotettu myös julisteet.
Mukana myös kasvissyönnin ja ruokapalveluiden näkökulmat
Suosituksissa on käsitelty lyhyesti muutamia uusia aihealueita. Niitä ovat
kappaleet kasvisruokavalioista, pakkausmerkinnöistä ja suositusten
soveltamisesta ruokapalveluissa. Lisäksi ruokavalintoja on käsitelty myös
kestävän kehityksen näkökulmasta.
- Nyt julkaistavien suositusten toteutumisen suurimpia haasteita ovat rasvan
laadun paraneminen - erityisesti tyydyttyneiden kovien rasvojen korvaaminen
kasviöljyillä, kuidun saannin lisääminen ja suolan saannin vähentäminen sekä
energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen, toteaa valtion
ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio. Hän on
vakuuttunut siitä, että vaikka tavoitteet ovat tiukat, voidaan ne eri
toimijoiden pitkäjänteisellä yhteistyöllä ajan myötä saavuttaa.
Uudet suositukset sekä ruokakolmio- ja lautasmallikuvia löytyy VRN:n
verkkosivuilta: www.ravitsemusneuvottelukunta.fi. Suositusten
julkistamistilaisuus on katsottavissa verkossa osoitteessa http://videonet.fi/mmm/20140123/.
Lisätietoja:
professori Mikael Fogelholm, mikael.fogelholm(at)helsinki.fi, puh. +358 50
3180302
apulaisprofessori Ursula Schwab, ursula.schwab(at)uef.fi, puh. +358 29445 4528 pääsihteeri Raija Kara, raija.kara(at)evira.fi, puh. +358 29530 4292