Tiedotteet

Lakka valittiin vuoden marjaksi

Arktiset Aromit ry valitsi lakan vuoden marjaksi

Lakkasadosta saatiin hyvä viime kesänä Länsi- ja Keski-Lapissa sekä eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Itä-Lappiin, Koillismaalle, Kainuuseen sekä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon pohjoisosiin sen sijaan saatiin yöpakkasen vuoksi huono sato. Kokonaisuutena lakan eli pohjoissuomalaisittain hillan, sato oli niin hyvä, että marjaa on sekä teollisuudella että kotitalouksilla nyt hyvin pakkasessa. Siksi Arktiset Aromit ry valitsi lakan vuoden 2014 marjaksi.

Lakka, hilla tai suomuurain, kuten sitä kutsutaan, sisältää monipuolisesti vitamiineja, elimistölle tärkeitä rasvahappoja, kuitua ja polyfenoleja. Lakassa on kaksinkertaisesti C-vitamiinia verrattuna appelsiiniin, 100 mg/100 g. Se on runsaskuituinen, 6,3 g/100 g. Lakan siemenöljy sisältää elimistölle hyödyllisessä suhteessa omega-6 -sarjan linolihappoa (84 mg/100 g) ja omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa (75 mg/100 g). Siemenöljy on myös E-vitamiinipitoista.  Marjassa E-vitamiinia on noin 3 mg/100 g, kun päivittäinen saantisuositus on 8-10 mg/vrk. Myös A-vitamiinia lakka sisältää kaksinkertaisesti appelsiiniin verrattuna.

Lakan siemenöljyä käytetään kosmetiikkatuotteissa. Kotitaloudessa marjojen siemenet kannattaa pureskella, jotta elimistö voi hyödyntää niiden ravintoaineet.  Lakalle tyypillisiä polyfenoleita ovat ellagitanniinit. Lakasta valmistetun uutteen on todettu vähentävän haitallisten suolistobakteereiden, kuten salmonellan, kasvua in vitro -tutkimuksissa. Hiirikokeissa on saatu tuloksia, joiden mukaan 10 prosenttia lakkaa, puolukkaa tai valkoherukkaa sisältänyt ruokavalio pienensi paksusuolikasvainten lukumäärää sekä kokoa.

Paksusuolisyöpä on yksi yleisistä syövistämme. Sen synnyssä ruokavaliolla tiedetään olevan merkitystä. Riskiä sairastua paksusuolisyöpään nostaa runsas energiansaanti yhdistettynä runsaaseen kovan rasvan, punaisen lihan, sokereiden ja alkoholin käyttöön. Runsas kuitupitoisten viljojen, kasvisten sekä marjojen ja hedelmien käyttö vähentää syöpäriskiä.

Hyvä tapa on käyttää lakka sellaisenaan tuoreena tai pakastettuna joko puuron, marjakeiton tai maustamattoman, rasvattoman jogurtin kera. Marjasta voi tehdä välipalaksi virkistäviä marjasmoothie -juomia.  Lakkaa käytetään kotitalouksissa myös leivonnaisten valmistamiseen. Värikkäänä marjana lakka sopii koristamiseen ja siitä valmistuvat maukkaat hillot. Teollisuus käyttää lakkaa jogurteissa ja maitovalmisteissa, leipomo- ja konditoriatuotteissa sekä likööreissä ja marjaviineissä.

Lisätietoja:

Arktiset Aromit ry, Luonnosta Lautaselle -hanke. Simo Moisio, puh. 040-5801186,

Takaisin