Tiedotteet

Ruokasieniasetus kumottiin ja kauppasieniluettelo muuttui suositukseksi

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista tuli voimaan 1.7.2012. Asetuksella kumottiin eräitä kansallisia ja tuotekohtaisia säädöksiä. Kumotut säädökset koskevat myös ruokasienten kaupan pitämistä. Ruokasieniasetuksen kumoamisen myötä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylläpitämä kauppasieniluettelo muuttuu ohjeelliseksi luetteloksi kauppakelpoisista sienistä. Suositeltavat ruokasienet ovat alkuvaiheessa samat kuin aiemmin asetuksella kauppasieniksi määritellyt sienet.

Elintarvikelain (23/2006) mukaan elintarvikealan toimija vastaa siitä, että pitää kaupan vain turvallisia elintarvikkeita. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka hyvänsä sienien kerääjä voi myydä mitä hyvänsä ruokasientä kenelle hyvänsä.  Kun virallista kauppasieniluetteloa ei enää ole, on poimijalla ja myyjällä mahdollisuus pitää kaupan aiempaa laajemmin elintarvikkeiksi kelpaavia ruokasieniä. Tämä lisää poimijan ja myyjän vastuuta siitä, että myytävät ruokasienet ovat turvallisia, eikä niitä sekoiteta myrkyllisiin näköislajeihin.

Korvasienten merkintävaatimukset säilyvät

Asetukseen sisällytettiin eräitä merkintävaatimuksia, joiden säilyttämistä kansallisessa lainsäädännössä pidetään edelleen perusteltuna.  Uuteen asetukseen sisällytettiin mm. korvasienistä annettavat tiedot (asetuksen 5 §). Kansallisen ruokasieniasetuksen (489/2006) kumoamisen jälkeenkin korvasieniä saa pitää kaupan. Myytäväksi tarkoitettujen korvasienten pakkauksissa tai irtomyynnin yhteydessä on oltava varoitusmerkinnät ja käsittelyohjeet.

Muuhun kuin teolliseen tarkoitukseen myytävien tuoreiden tai kuivattujen korvasienten pakkauksessa on oltava seuraava varoitus sienten myrkyllisyydestä ja niiden käsittelyohje:
"Korvasieni on myrkyllinen käsittelemättömänä. Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Kuivaamalla säilöttyjä korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.".

Poimijan tekemä perinteinen käsittely ei vaadi elintarvikehuoneistoa

Luonnonvaraisten marjojen murskaaminen, jäädyttäminen tai pakastaminen, luonnonvaraisten marjojen, sienten tai yrttien kuivaus sekä sienten ryöppäys, keittäminen tai suolaus ovat käsittelyjä, joiden ei katsota kuuluvan alkutuotantoon, koska käsittelyt vaikuttavat tuotteiden ominaisuuksiin ja niiden luonne muuttuu.

Evira tulkitsee, että luonnontuotteiden käsittely edellä luetelluin keinoin edesauttaa niiden hyödyntämistä elintarvikeketjussa, kuten elintarviketeollisuudessa. Kun luonnonvaraisten sienten, marjojen ja yrttien poimija itse käsittelee luonnontuotteet, käsittelyn katsotaan olevan vähäriskistä ja ei-ammattimaista toimintaa, josta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta (elintarvikelaki 13 §, 6 mom).

Jos muu kuin poimija käsittelee luonnonvaraisia marjoja, sieniä tai yrttejä edellä mainituin tavoin, toiminnasta on tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus. Poikkeuksena edellä mainittuun on korvasienten käsittely ja käsiteltyjen korvasienten myynti muualle kuin teollisuuteen. Korvasienten käsittely ja käsiteltyjen sienten myynti suoraan kuluttajalle esim. torimyynti tai myynti vähittäiskauppaan ml. suurtalouteen, on sellaista toimintaa, josta on aina tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus kotikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Luonnonvaraisten tuotteiden tunnistaminen korostuu

Lajintuntemus ja sienten sekä luonnonvaraisten kasvien (yrttien) oikea tunnistaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä elintarviketurvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Luonnonvaraisten alkutuotannon tuotteiden poimijan on osattava tunnistaa keräämänsä tuotteet oikein ja osattava erottaa ne haitallisista tai jopa myrkyllisistä samankaltaisista lajeista. Elintarvikelain hengen mukaan elintarvikealan toimijan vastuulla on aina varmistua siitä, että kaupan pidetyt tuotteet ovat kuluttajalle turvallisia.

Lisätietoja kauppasienistä, korvasienten käsittelystä ja niiden varoitusmerkinnöistä sekä muista sienten elintarvikekäyttöön liittyvistä asioista löytyy Eviran internetsivuilta www.evira.fi sekä Finlexin lainsäädäntökokoelmasta www.finlex.fi

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/kasvikset/ruokasienet/kauppasienet

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120264

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/tuotekohtaisia_vaatimuksia

Teksti: Arktiset Aromit ry, Luonnosta Lautaselle -hanke,
Simo Moisio, puh. 040-5801186

Takaisin