Korvasienikausi alkaa – myyntipoimintaa saa jatkaa entiseen tapaan
Arktiset Aromit ry
Tiedote
Korvasienikausi on alkanut eteläisessä Suomessa. Pohjoisessa ensimmäiset korvasienet nousevat parin viikon päästä ja sienikausi jatkuu kesäkuulle saakka. Korvasieni on satokauden ensimmäisiä, keväällä nousevia ruokasieniä ja se kuuluu monen sieniharrastajan mielestä herkullisimpiin ruokasieniin.
Korvasienen tunnistaa helposti aivomaisen poimuttuneesta, tumman tai mustanruskeasta lakista. Sienen otollinen kasvualusta on hiekkapohjainen metsämaa. Korvasieniä voi löytää parhaiten paikoista joissa maan pintaa on voimakkaasti rikottu, joten hyviä korvasieniseutuja ovat mäntypuuta kasvaneet hakkuuaukeat. Sieniä kannattaa etsiä näiltä paikoilta vasta hakkuuta seuraavana vuotena. Korvasieni käy raaka-aineeksi keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin ja piiraisiin. Maukas korvasienikastike sopii seuralaiseksi kalalle tai pihville sekä perunoille.
Käsittelemättömänä korvasieni on hyvin myrkyllinen, joten valmistuksen aikana on ehdottomasti huolehdittava oikeista käsittelytavoista. Kädet on pestävä huolellisesti käsittelemättömien sienten koskettelun jälkeen, ja poimittaessa korvasienet pidetään erillään muista sienistä. Korvasieni sisältää solumyrkkynä toimivaa gyromitriiniä, jonka vaurioittava vaikutus kohdistuu erityisesti maksaan, munuaisiin ja keskushermostoon.
Korvasienistä saa kuitenkin kelpo ruokaa käsittelemällä ne huolella. Korvasienet on keitettävä väljässä vedessä suhteessa yksi osa sieniä, kolme osaa vettä. Sieniä keitetään kaksi kertaa viiden minuutin ajan välillä vaihtaen keitinvettä. Sienet huuhdellaan hyvin keittämiskertojen jälkeen. Liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruuanvalmistukseen. Keittämisen aikana on huolehdittava tuuletuksesta haihtuvan sienimyrkyn vuoksi.
Korvasientä ostetaan kolmisenkymmentä tuhatta kiloa vuosittain. Lisäksi monet poimijat myyvät sitä suoraan ravintoloille ja välittävät tuttavilleen. Korvasienen myynnin kieltämisestä on keskusteltu meillä Suomessakin. Korvasieni on kuitenkin harvoin käytetty herkku, jota eivät kuluttajat käytä säännöllisesti päivittäin.
Korvasienen käsittely hallitaan Suomessa niin hyvin, että viranomaiset eivät näe - Pohjoismaisen sienityöryhmän sieniluokittelusta huolimatta - tarpeelliseksi korvasienen käytön kieltämistä. Kansallisella tasolla sieni voidaan edelleen säilyttää meillä kauppasienenä.
Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA on tehnyt korvasienen käsittelyohjeet monikielisinä ja niitä voivat yritykset vapaasti tilata EVIRA:lta. Sieniä myytäessä on ostajan nähtävillä oltava ko. käsittelyohje joko jaettavana esitteenä ja riittävän suurena tauluna, josta ostaja voi opetella sienen oikean käsittelyn.
Lisätietoja:
Simo Moisio, puh. 040-5801186, Arktiset Aromit
ry
Luonnontuotealan merkitys Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa -hanke
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma