Tiedotteet

Suppilovahvero päättää sienikauden

Suppilovahvero päättää syksyn sienikauden

Hienoaromista ja runsassatoista, kauppasieniin kuuluvaa suppilovahveroa (Cantharellus tubaeformis) kasvaa yleisimmin Etelä- ja Keski-Suomessa. Sen tyypillisiä kasvupaikkoja ovat iäkkäät, sammaleiset kuusimetsät. Laji harvinaistuu pohjoista kohti mentäessä. Pohjoisimmat esiintymät tunnetaan Kuusamon korkeudelta. Laji yleistyy vähitellen myös Pohjois-Suomessa erityisesti korkeilla vaaroilla.

Suppilovahvero on melko pieni sieni. Sen lakki on väriltään kellertävän tai harmaan ruskea ja lakin keskellä on syvä kuoppa. Lakin alapintaa peittävät kellertävän harmaat, helttamaiset poimut, jotka jatkuvat johteisesti keltaiseen, onttoon jalkaan. Hyvin paljon suppilovahveroa muistuttava, mutta hieman kosteammilla paikoilla esiintyvä kosteikkovahvero (Cantharellus lutescens) kuuluu myös kauppasieniin ja sitä voidaan kerätä sientä myytäessä suppilovahveroiden joukkoon.

Myöhäisen esiintymisensä ja kosteahkojen ja varjoisten kasvupaikkojensa ansiosta suppilovahvero on melko varmasatoinen. Aloittelevan sienestäjän on vaikea löytää väriltään maaperään maastoutuvaa ja syvällä sammaleessa kasvavaa sientä.

Suppilovahverot nousevat syksyllä vasta ilmojen jo viiletessä. Tyypillinen  satoaika on syyskuulta marraskuulle. Suppilovahverot kasvavat isoina ryppäinä samoilla paikoilla vuodesta toiseen, joten sienestäjä voi saada runsaan sienisaaliin metsäretkellään. Satoa voi kerätä pakkastenkin jälkeen aina lumentuloon saakka.

Suppilovahvero on erinomainen ruokasieni. Se on yleensä toukaton ja sopii ruuanvalmistukseen sellaisenaan ilman esikäsittelyä. Niitä voi käyttää esimerkiksi kastikkeissa, keitoissa ja muhennoksissa. Suppilovahverot voi säilöä kuivaamalla, jolloin niiden aromikas maku voimistuu entisestään. Kuivattua sientä voi käyttää maustamaan useita eri ruokia. Suppilovahverot voi myös pakastaa joko raakana paloiteltuna tai ensin omassa liemessään kiehautettuna. Suppilovahverot sisältävät D-vitamiinia lähes kaksinkertaisesti ruokavalion hyvään lähteeseen, kalaan verrattuna.

Suppilovahveroa ostavat pienyritykset poimijoilta paitsi välitettäväksi torikaupalle ja ravintoloille myös käytettäväksi erilaisten sienituotteiden  raaka-aineena. Kuivatut suppilovahverot ovat eräs yleisimmin kaupan hyllyltä löytyvä luonnonsienituote. Pienyritykset valmistavat suppilovahveroista myös sienijauhetta ja suppilovahvero keittoaineksia.

Lisätietoja:
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040 5801186,

Takaisin