Blåbär

Vaccinium myrtillus

mustikka.jpg

Kännetecken:
Blåbäret är ett flerårigt, upprätt ris som blir mellan 10 och 30 centimeter högt. Stjälkarna är kantiga och gröna. Bladen är ovala, spetsiga, sågkantade och de faller av till vintern. Blåbäret blommar i maj–juli. De ljusröda blommorna är klocklika och finns enskilt i bladvecken. Bäret är mörkblått på ytan och är inuti klotformat och täckt med vax. Bären kan också vara svarta och glansiga, varvid det tunna vaxskiktet som täcker ytan fattas. Sådana bär kallas skomakarbär i folkmun.

Växtplatser:
Blåbäret förekommer allmänt i hela Finland. Blåbäret är en typisk barrskogsväxt och riset kan bli till och med 30 år. Bäret förekommer rikligt i södra Finland på lundartade och tämligen torra moar samt friska moar. I norra Finland förekommer blåbäret på aningen torrare och kargare momarker. Blåbäret trivs på skuggiga växtplatser, inte i direkt solljus. Nordliga sluttningar, kanterna på hyggen och strandbrinkar på skogstjärnar är ställen där det lönar sig att söka efter blåbär.

Skördeperiod:
Den bästa tidpunkten för blåbärsplockning är från slutet av juli till början av september. Skörden är som rikligast ungefär två veckor efter att bären blivit mörkblå. Nattfrost under blomningen försämrar skörden. Mängden insekter som pollinerar blommorna har en avgörande påverkan på skördens storlek. Om det är kyligt väder under försommaren flyger inte insekterna, vilket leder till att pollineringen misslyckas. Det övervintrande blåbärsriset behöver ett snötäcke som skydd för att undgå köldskador och för att det ska kunna producera bär under skördetiden.

Näringsvärde:
Blåbär innehåller C- och E-vitaminer. Dessutom är blåbär en bra kostfiberkälla. Blåbärets trumf är emellertid antocyanföreningar som det i vilda blåbär finns en fyrdubbel mängd av i jämförelse med odlade amerikanska blåbär. Den blåa saftiga märgen i vilda blåbär är full av naturliga antocyaner som ger den blåa färgen, då amerikanska blåbär är ljusa inuti.

Näringsämne:
Institutet för hälsä och välfärd
Baserad på version 20 av Fineli livsmedelsdatabasen (27.6.2019)


Användning:
Blåbär passar som råvara till bland annat bärsoppor, bakverk, milkshake, gröt och safter. Man konserverar blåbär genom att djupfrysa, torka, mosa samt koka saft och sylt. Livsmedelsindustrin använder blåbär inom produktion av safter, sylter, saftkoncentrat, torkade bär, bärpulver samt sädes- och mejeriprodukter.

För blåbär som säljs kan det kommersiella namnet "Pohjoismainen mustikka" eller "Nordiska blåbär" användas.

arcticbilberry.fi

mustikankukat.jpg

mustikanpoiminta.jpg

Den bästa tidpunkten för blåbärsplockning är från slutet av juli till början av september.