2/2009 Julkaisija: Arktiset Aromit ry.

Mistä raaka-ainetta riittävästi?

Metsämarja- ja sienialan yritysten ongelmana ovat suuret satovaihtelut. Luonnontuoteala on nimensä mukaisesti luonnon armoilla.

Lue lisää >>

Karpaloretki Ukonvaajannevalle 24.10.2009

Myöhäissyksyn karpaloretki voi olla lasten ja aikuisten yhteinen kokemus. Meillä on maailman puhtaimpiin kuuluva luonto ja mahdollisuus nauttia luonnon rikkauksista.

Lue lisää >>


Myöhään syksyllä herkutellaan karpaloilla ja mustatorvisienillä

Suppilovahverot ja karpalot ovat luonnon antimista poimittavissa vielä myöhään syksyllä. Niitä voi poimia lumen tuloon saakka, joskus vielä ohuen lukikerroksen keskeltäkin. Etelä-Suomessa tuoreilla ”suppiksilla” ja karpaloilla herkuttelu onnistuu vielä marraskuussa.

Lue lisää >>


Tilaliköörejä voi jatkossa ostaa suoraan viinitiloilta

Alkoholilainsäädäntöön kaavailtavan muutoksen myötä tilaviiniyrityksille tarjoutuu mahdollisuus myydä valmistamiaan likööreitä suoraan kuluttajille tilaviinien tapaan. Haastattelimme tilaviiniyrittäjiä ja kysyimme heidän ajatuksiaan tilaliköörien myyntimahdollisuuksista. Odotukset tilaliköörien mahdollisuuksista olivat erittäin myönteiset.

Lue lisää >>


Turun Sieniseura aktiivinen toimija Varsinais-Suomessa

Turun sieniseura on perustettu 1976. Jäseniä on nykyisin noin 100, joista aktiivisesti toimivia on 30-40. Jäseniä on eri ikäryhmistä sunnuntaiharrastajasta sienialan ammattilaisiin asti. Sieniseurassa on havaittu myös nuoremman ikäpolvi kiinnostuksen kasvu sieniharrastukseen.

Lue lisää >>


Voidaanko luonnontuotteita hyödyntää matkailussa?

Suomen luonto tarjoaa monenlaisia herkkuja alkukesästä myöhään syksyyn. Voisimmeko kauniiden maisemien ja rauhan lisäksi tarjota matkailijoille myös makuelämyksiä?

Lue lisää >>


Puolukan maahantuojien perustama yhdistys lisää suomalaisen puolukan tuntemusta Japanissa

Arktiset Aromit ry. on osallistunut yhdessä suomalaisyritysten kanssa Tokion Health Ingredients messuille neljänä peräkkäisenä vuonna. Messut ovat olleet menestys suomalaisten luonnontuoteyritysten kannalta, sillä Japani on noussut mustikan päävientimaaksi ja kiinnostus myös muita marjalajeja ja luonnontuotteita kohtaan on kasvussa.

Lue lisää >>


Koulumarjahanke käynnistyi

Koulumarjahankkeen tavoitteena on lisätä marjojen käyttöä kouluissa ja kodeissa, edistää terveellisiä ruokatottumuksia ja terveellisten välipalojen käyttöä sekä tukea toimenpiteitä lasten ruokailutottumusten kehittämiseksi.

Lue lisää >>


Metsähiiren matkassa marjastuksen MM-kisoissa

Sää suosi jälleen jo 12. kerran järjestettyjä marjastuksen MM-kilpailuita. Miltä kisat näyttivät puolukanvarpujen alta tarkasteltuna.

Lue lisää >>


Ammattikeittiösensseillä koulututetaan suurtalouksien ja ravintoloitten ammattilaisia

Arktiset Aromit ry järjestää eri puolilla Suomea vuosittain tapahtumapäiviä ammattikeittiöille. Koulutuksissa kerrotaan luonnontuotteiden merkityksestä ravinnossa, niiden käytöstä ruuanvalmistuksessa ja hyödyntämisestä ammattikeittiöiden tarjonnassa sekä matkailussa.

Lue lisää >>


Yrttihankkeen terveiset

Kuivattujen yrttien varastointiaika ja Yrttien hyödyntäminen Suomessa – tutustu näihin ja muihin yrttihankkeessa tuotettuihin aineistoihin. Löydät ne Arktiset Aromit ry:n Yrtti-Suomi -hankesivuilta.

Lue lisää >>


Tutkimustiivistelmiä

Lue lisää >>


Koulumarjaseminaari kiinnosti

Välipalalla on väliä -seminaarilla juhlistettiin Kuopion ravitsemustieteellistä opiskelijayhdistystä, Retikka ry:tä, joka perustettiin 25 vuotta sitten. Samalla annettiin lähtölaukaisu Arktiset Aromit ry:n peruskouluihin kohdentamalle koulumarjaviikolle.

Lue lisää >>


Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta seminaarissa kuljettiin mm. Lönnrotin jalanjäljillä

Suomalaisten luonnontuotteiden kemiallisen koostumuksen ymmärtämisessä on tapahtunut merkittävää kehitystä sitten Lönnrotin päivien. Monia ihmisen terveydellekin hyödyllisiä yhdisteitä ja yhdisteryhmiä pystytään tänä päivänä analysoimaan lähes rutiininomaisesti.

Lue lisää >>


Marjoja riittää ulkomaalaisillekin

Suomessa yksittäiset ihmiset poimivat yhä luonnonmarjoja enemmän kuin Ruotsissa ja Norjassa, mutta poiminta on vähentynyt meilläkin. Metsissä olisi tilaa myös nykyistä laajemmalle joukolle suomalaisia marjanpoimijoita, kirjoittavat professori Olli Saastamoinen ja tutkija Marjut Turtiainen Joensuun yliopistosta.

Lue lisää >>


Jokamiehenoikeuksista keskusteltiin innokkaasti

Oulun ja Lapin lääneissä järjestetyissä ”Jokamiehenoikeudet ja marjastus” -tilaisuuksissa keskusteltiin etupäässä jokamiehenoikeuksista ja huomattavasti vähemmälle jäivät marjojen laatuun ja elintarvikelainsäädäntöön liittyvät asiat. Nekin kaipaavat kehittämistä.

Lue lisää >>


Uutta materiaalia

Arktiset Aromit ry on valmistanut vuonna 2009 maa- ja metsätalousministeriön tuella uusia luonnontuoteaiheisia esitteitä sekä opetusmateriaalia. Esitteitä voi tilata posti- ja käsittelykuluja vastaan yhdistyksen toimistolta puh. 08-6155 5590 tai Arktiset Aromit ry:n nettikaupasta, josta löytyy myös aiemmin julkaistua aineistoa.

Lue lisää >>


Yllättävä työhaastattelumatka

Työhaastattelu on tärkeä ja siinä pitää menestyä työpaikan saadakseen. Joskus työhaastattelumatka voi olla yllätyksellinen…

Lue lisää >>