Tutkimukset

Silkkivyökäävän terveysvaikutukset ja käyttö elintarviketeollisuudessa

Bains A, Chawla P, Kaur S, Najda A, Fogarasi M, Fogarasi S. Bioactives from Mushroom: Health Attributes and Food Industry Applications. Materials. 2021; 14(24):7640.

Tässä katsausartikkelissa perehdytään silkkivyökäävän ja sen yhdisteiden terveysvaikutuksiin ja käyttöön elintarviketeollisuudessa.

Silkkivyökäävässä (Trametes versicolor) on paljon bioaktiivisia yhdisteitä, muun muassa polysakkarideja, glukaaneja, fenolihappoja, flavonoideja, steroleja, aromaattisia yhdisteitä ja terpeenejä. Siinä on kivennäisaineita, vitamiineja ja hiilihydraatteja. Sienen bioaktiivisilla yhdisteillä on havaittu antimikrobisia, antioksidanttisia ja tulehdusta estäviä vaikutuksia. Erityisesti proteoglykaaneilla on todettu olevan lääkkeenomaisia ominaisuuksia, ja niitä on käytetty muun muassa immuniteetin vahvistamiseen syöpähoitojen aikana.

Sienen polysakkaridit toimivat prebiootteina raviten terveydelle hyödyllisiä bakteereja paksusuolessa, mikä voi parantaa immuniteettia ja ehkäistä haitallisten bakteerien kasvua. Silkkivyökäävän yhdisteiden on nähty solu- ja eläintutkimuksissa estävän lihavuuteen ja diabeteksen kehitykseen liittyviä muutoksia. Silkkivyökäävässä on myös tulehdusta estäviä yhdisteitä, kuten terpenoideja ja steroleja. Joidenkin käävän yhdisteiden on havaittu estävän syöpää ja parantavan immuniteettia erilaisten mekanismien välityksellä.

Silkkivyökääpä ja sen polysakkaridit ovat tutkimuksissa toimineet viruksia, bakteereja ja loisia vastaan, joten sitä voisi mahdollisesti käyttää vaikka käsihuuhteen valmistuksessa.

Silkkivyökääpää voi käyttää myös elintarviketeollisuudessa. HUOM! Euroopassa silkkivyökääpä katsotaan uuselintarvikkeeksi, eikä sen käyttö elintarvikkeeksi tai ravintolisäksi ole sallittua. Siitä voi valmistaa ravintolisiä: jauheita, tabletteja ja juomia. Sen entsyymit muodostavat monia aromiaineita. Lakkaasientsyymiä on kokeiltu oluen valmistuksessa. Kaakaotuotteissa se on vähentänyt kitkeryyttä ja parantanut makua. Lakkaasia on käytetty myös menetelmissä, joilla on määritetty juomien polyfenolipitoisuuksia.

Tutkijat korostavat, että silkkivyökäävän ravitsemuksellisten ja terveysvaikutteisten ominaisuuksien ansiosta sen ruokakäyttöä tulisi kehittää ja edistää ja sitä voisi käyttää esimerkiksi avaruusruoassa. Lisäksi siitä voisi mahdollisesti kehittää lääkkeitä viruksia vastaan.

Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.3390/ma14247640 

Avainsanat:
lihavuus  diabetes  antimikrobit  antioksidantit  fenoliset yhdisteet  sienet  katsaukset  syöpä 


Takaisin