Tutkimukset

Flavonolit ja fenolihapot Pohjolan marjoissa

Hajazimi E, Landberg R, Zamaratskaia G. Simultaneous determination of flavonols and phenolic acids by HPLC-CoulArray in berries common in the Nordic diet. LWT Food Sci Technol 2016;74:128-134.

Ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin neljän yleisesti käytössä olevan luonnonvaraisen marjan flavonoli- ja fenolihappopitoisuutta. Tutkittavat marjat olivat mustikka, puolukka, lakka ja tyrni. Marjat kuuluvat perinteiseen pohjoiseen ruokavalioon ja niitä suositellaan osaksi terveellistä ruokavaliota. Marjoissa on runsaasti kuitua, vitamiineja, polyfenoleja, karotenoideja, kasvisteroleja ja muita bioaktiivisia yhdisteitä.

Marjat tutkimukseen hankittiin pakastettuina Uppsalan paikallisista ruokakaupoista. Ne pakastekuivattiin, jauhettiin ja uutettiin ennen analysointia.

Kaikista tutkituista marjoista löytyi runsaasti fenolisia yhdisteitä. Eniten niitä oli tyrnissä (270,5 mg/100 g kuivapainoa). Mustikassa niitä oli 253,6 mg/100 g, puolukassa 219,7 mg/100 g ja lakassa 121,7 mg/100 g. Flavonoleja oli selvästi eniten tyrnissä (244 mg/100 g), mutta paljon myös puolukassa ja mustikassa. Lakassa niitä ei havaittu lainkaan. Lakassa oli eniten hydroksibentsoehappoja (66,8 mg/100 g). Hydroksikanelihappoja ilmeni eniten mustikassa (136,5 mg/100 g) ja puolukassa (93 mg/100 g).

Tuloksista on nähtävissä selvät erot eri marjojen fenolisten yhdisteiden esiintyvyydessä, pitoisuuksissa ja suhteissa. Kullakin marjalla on omanlaisensa yhdistelmä näitä bioaktiivisia yhdisteitä. On huomioitava, että tutkimuksessa selvitettiin vain marjojen flavonoli- ja fenolihappopitoisuuksia. Esimerkiksi antosyaanit rajautuivat tutkimuksesta kokonaan pois valitun analyysimenetelmän vuoksi. Näin ollen kokonaiskäsitystä marjojen fenolisten yhdisteiden pitoisuuksista ei voi muodostaa tämän tutkimuksen perusteella. Lisäksi bioaktiivisten yhdisteiden määrä marjoissa voi vaihdella esimerkiksi kasvupaikan, kasvuolosuhteiden ja marjan kypsyysasteen mukaan.

Tutkimus valaisee yleisinä pohjoiseen ruokavalioon kuuluvien marjojen fenolisten yhdisteiden rikkautta ja moninaisuutta sekä eroja eri marjojen välillä. Tulokset vahvistavat marjojen sisältävän runsaasti terveydelle edullisia yhdisteitä.

Englanninkielinen tutkimustiivistelmä on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.07.034 

Avainsanat:
marjat  mustikka  puolukka  lakka  tyrni  fenoliset yhdisteet  ravintosisältö 


Takaisin