Tiedotteet

Miten marjat metsästä -kilpailu on ratkennut

Tiedote

Arktiset Aromit ry ja Keksintösäätiö sr järjestivät kaikille avoimen idea- ja keksintökilpailun, jolla haettiin ideoita, laitteita ja menetelmiä marjojen talteenottoon. Kilpailu oli osa Keksintösäätiön InnoSuomi-kilpailujen sarjaa ja kytkeytyi Arktiset Aromit ry:n Marjakaveri-kampanjaan.

Metsämarjakilpailussa oli kaksi sarjaa, joista A-sarjassa haettiin uusia ideoita ja B-sarjassa keksintöjä, joissa hyödynnetään teknologiaa marjojen korjuuseen. Kilpailu päättyi 28.2.2021 ja ehdotusten joukosta palkintoraadin valitsemat kärkiehdotukset julkistetaan 7.5.2021 klo 15.00.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, joka toimi kilpailun suojelijana, tuo tervehdyksensä julkistamistilaisuuteen videon välityksellä.

On hienoa, että etsitään idea- ja keksintökilpailun avulla uusia tapoja kerätä talteen kotimaisia, puhtaita ja terveellisiä metsämarjoja niin yksityistalouksiin kuin elintarviketeollisuuden käyttöön. Suomalaiset marjat kiinnostavat maailmalla ja meillä onkin käsissämme aito ruokaviennin helmi, suomalaiset metsämarjat. Kannustan kaikkia keräämään marjoja ja nauttimaan maukkaista luonnonantimista, sanoo maa- ja metsätalousministeri Leppä.

A-ideasarja

Ideasarjan voittaja oli Tomi Hakarin (Helsinki) marjanpoimintakäsine integroidulla poiminta-astialla. Käsine jättää peukalon sekä etu- ja keskisormen vapaaksi poimimiselle, ja poimittu marja tipahtaa kämmenosaan kiinnitettyyn poiminta-astiaan. Raati piti ehdotusta uutena, käytännöllisenä ideana, ja suosittelee jatkamaan kehittämistä ja tavoittelemaan tuotteen kaupallistamista.

marjapoimintakasine_s.jpg

Kuvassa marjanpoimintakäsine.

Toisena palkittiin Manne Hannulan (Kempele) kolmipiippuinen marjapoimuri. Ehdotus sai raadilta kiitosta tehokkuudesta, vakuuttavista testituloksista ja selkeästä kilpailuesityksestä.

kolmipiippuinen_s.jpg

Kuvassa "Kolmipiippuinen".

Kunniamaininnan sai Janelin Kinnunen (Turku) ehdotuksellaan “Työ, tieto ja verkostoituminen”. Ehdotuksessa nähtiin monipuolista kehittämispotentiaalia nuorten marjankeruun lisäämiseen.

 

B-keksintösarja

Keksintösarjassa raati päätyi olemaan jakamatta ensimmäistä palkintoa. Kärkisijan eli toisen palkinnon jakoi kaksi ehdotusta. Marko Moision (Hyvinkää) ”Rikurantti” on pitkälle mietitty, roskat marjoista erotteleva akkukäyttöinen poimuri. Keksinnölle on jo haettu patenttia.

Rikurantti_s.jpg

Kuvassa "Rikurantti".

Toinen palkittavista on Jouni Karsikkaan (Oulu) ”Raivuripoimuri” – raivaussahan lisälaite marjanpoimintaan. Keksinnössä raati kiitti erityisesti keruun ergonomian huomioimista ja selkeää esitystapaa.

Kolmannen palkinnon sai Kalevi Remeksen (Taivalkoski) kehittämä karpalonpoimintalaite. Laite on suoraviivainen ja edullinen, kevyt ja jo toimivaksi testattu. Raati toivoisi näkevänsä laitteen myynnissä jo ensi satokaudella.

Kalevi-Remes_s.jpg Karpalokerain_s.jpg

Kuvassa karpalonpoimintalaite ja sen keksijä Kalevi Remes.

Kunniamaininnan sai Veikko Niemelä (Kemijärvi) ehdotuksellaan “Marja-Moto”. Kyseessä on mönkijän päälle toteuttava marjojen keruujärjestelmä, joka toimiessaan saattaisi tehostaa metsämarjan poimintaa huomattavasti.

 

Ideoinnin toivotaan jatkuvan

Kilpailun raati oli tyytyväinen siitä, että mukaan saatiin oivaltavia, hyviä ideoita ja keksintöehdotuksia eri puolilta maatamme. Suhteessa väkilukuun Kainuusta tuli eniten ehdotuksia. Vaikka kilpailun kokonaissaldo jäikin odotettua vaatimattomammaksi, järjestäjät toivovat, että ideoiden ja keksintöjen tuottaminen saa uutta pontta kilpailun pohjalta ja johtaa tehokkaampiin menetelmiin ja sadon parempaan talteenottoon.

Arktiset Aromit ry:n Marjakaveri-kampanja jatkuu myös tulevalla satokaudella. Tavoitteena on, että yhä useampi löytää marjastuksen ja sen tuomat hyödyt: ympäristön ja ravitsemuksen kannalta parhaimmat mahdolliset superfoodit, metsän hyvinvointivaikutukset ja lisäksi tilaisuuden ansaita verotonta tuloa.

 

Marjakilpailun_ehdotukset_tulokset.jpg

 

Kuvat median käyttöön:

Marjanpoimintakäsine

"Kolmipiippuinen"

"Rikurantti"

Kalevi Remes

Karpalonpoimintalaite

Ehdotuksia suhteessa väestömäärään -taulukko


Haluatko jatkossa tiedotteemme suoraan sähköpostiisi?
Median edustaja!

Tilaa tiedotteemme tästä

Takaisin