Marjakaverit luonnonmarjasadon pelastajiksi
Arktiset Aromit ry
Tiedote
Poikkeustilanne vaatii poikkeuksellisia toimia myös luonnonmarjojen talteenotossa.
Marjakaveri-kampanja haastaa kaikki kynnelle kykenevät mukaan.
Metsissämme ja soillamme kasvaa vuosittain noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja. Sadosta saadaan parhaimmillaankin talteen alle 10 prosenttia. Kaupallinen keruu tärkeimmillä luonnonmarjoillamme puolukalla, mustikalla ja lakalla on ollut noin 10 – 17 miljoonaa kiloa vuosittain. Talteenotto on ollut yli 90 prosenttisesti ulkomaisten poimijoiden varassa.
Tänä vuonna koronapandemian vuoksi Thaimaa ei anna lupaa poimijoille matkustaa Suomeen. Marjojen saanti teollisuuteen, jatkojalostukseen ja kauppojen pakastealtaisiin joudutaan tekemään tänä vuonna kotimaisin voimin. Vaikka kolme miljoonaa suomalaista käy ainakin kerran vuodessa marjassa ja kulutamme keskimäärin kahdeksan kiloa luonnonmarjoja henkeä kohden, on kerääminen myyntiin hiipunut vuosi vuodelta. Nyt on aika muuttaa suunta.
Marjakaveri-kampanja haastaa kaikki mukaan
Arktiset Aromit ry:n viime vuonna aloittaman Marjakaveri-kampanjan tavoite oli helpottaa marjastamaan lähtöä sopivien marjakaverien avulla. Tänä vuonna hyvä tuulen kampanjan merkitys on suurempi ja vakavampi. Poikkeustilanne on osoittanut, kuinka tärkeää on pystyä turvaamaan elintarvikkeiden omavaraisuus. Tulevalla satokaudella kerätään talven varalle marjat itselle ja sellaisille lähimmäisille, jotka eivät itse pääse tai kykene marjastamaan, mutta myös marjateollisuuteen turvaamaan lukuisat työpaikat marjataloissa ja jatkojalostusyrityksissä.
Haaste ei ole mahdoton. Satokausi on pitkä. Jos Suomen noin 200 000 työttömästä 30 % keräisi kukin 250 kiloa marjoja, saisimme talteen 15 miljoonaa kiloa. Määrä tarkoittaa lakalla tarkoittaa 25, mustikalla noin 36 ja puolukalla 42 sangollista. Tai jos kaikki 15-64 vuotiaat keräisivät kukin yhden ylimääräisen sangollisen marjoja myyntiin, talteenotto olisi turvattu. Riittäisi myös, jos urheiluseurat, työporukat, yhdistykset tai Marjakaveri-ryhmät tekisivät muutaman kerran marjastustempauksen.
Ostopisteet kartalle ja marjakaveriksi
Arktiset Aromit ry kokoaa sivuilleen tulevan satokauden ostopisteet, joihin marjoja voi myydä, sekä marjastusta helpottavia vinkkejä ja ohjeistusta. Teollisuusmarjat ostetaan roskaisena.
Kaveria marjastamaan voit hakea paikallisista Facebook-ryhmistä. Jos alueellasi ei vielä ole toimivaa Marjakaveri-ryhmää, voit perustaa sellaisen itse. Kampanja haastaa myös ideoimaan uusia keinoja marjastusinnostuksen nostamiseksi. Parhaimpia ideoita ja tempauksia tullaan palkitsemaan marjastusaiheisilla palkinnoilla.
Hyvää mieltä, liikuntaa ja lisäansioita
Marjastuksesta saa monenlaista hyötyä. Metsässä kulkiessa fyysinen kunto kohoaa huomaamatta, stressitaso laskee ja mieliala kohenee, varsinkin sopivassa seurassa. Marjastuksen voi nähdä kaikkine hyvine puolineen harrastuksena, josta ei tarvitse maksaa. Sen sijaan luonnon kuntosalilta saa verovapaita lisäansioita ja ahkera poimija voi hankkia kelpo tienestit. Viime vuonna marjoista saatu poimintatulo oli yhteensä 17,3 miljoonaa euroa.
Tule mukaan! Yhdessä pystymme turvaamaan marjasadon talteenoton!
Lisätietoja:
https://www.arktisetaromit.fi/fi/tapahtumat/marjakaveri-kampanja/
Birgitta Partanen
birgitta.partanen(at)arctic-flavours.fi
p. 040 580 1186
Lataa kuvat lehdistön käyttöön
Kuvien yhteydessä mainittava Arktiset Aromit ry
Marjaretki | Mustikkasanko | Puolukka-astia |
Median edustaja!
Haluatko jatkossa tiedotteemme suoraan sähköpostiisi?