Tiedotteet

Mustikan terveysvaikutuksia tutkittiin

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Amerikkalaistutkijat ovat kääntäneet katseet harvemmin huomioituun nuorten naisten sydänterveyteen. Harvardin yliopistossa tehty yhteensä 93 600 naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin perustuva tutkimus toi lisätietoa marjojen sisältämien antosyaanien vaikutuksesta. Se osoitti, että antosyaanirikkaiden mustikoiden ja mansikoiden säännöllinen käyttö vaikuttaa positiivisesti sydänterveyteen.

Antosyaanit ovat kasvien solunesteessä esiintyviä, väriltään voimakkaan punaisia, sinisiä ja violetteja yhdisteitä. Eniten terveysvaikutteisia antosyaaneja sisältävät tummansiniset marjat kuten mustikka, variksenmarja, mustaherukka ja juolukka. Kasveissa antosyaanien tehtäviä ovat UV-säteilyltä, kasvitaudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta suojaaminen. Antosyaanit toimivat myös hapettumista estävinä ja mikrobeja tuhoavina yhdisteinä. Ihmiselle antosyaaneilla on havaittu olevan useita terveyshyötyjä.

Neljän vuoden välein ja kaikkiaan 18 vuoden ajan kerätyt terveys-ja ruokavaliotiedot paljastivat, että antosyaania sisältävien marjojen nauttiminen saattavaa vähentää sydänkohtauksen riskiä nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla. Marjoja vain harvoin syöviin naisiin verrattaessa sydänkohtausriski oli 32 % pienempi niillä naisilla, jotka söivät mustikoita tai mansikoita kolmesti viikossa. Kyseinen yhteys voitiin havaita riippumatta heidän elintavoistaan, kuten liikunnan määrästä tai alkoholin käytöstä, sairauksistaan tai muusta ruokavaliosta. Yhteyteen ei vaikuttanut esimerkiksi vihannesten ja hedelmien käyttö. Naiset olivat 25-42-vuotaita tutkimuksen alkaessa.

Tutkijat uskovat marjojen sydänterveyteen myönteisten vaikutusten johtuvan mm. mustikan sisältämistä flavonoideista ja erityisesti antosyaniini -flavonoideista, koska niiden on mm. todettu laskevan verenpainetta, edistävän verisuonten toimintaa ja parantavan insuliiniresistenssiä. Tutkimus julkaistiin tammikuussa arvostetussa Circulation-lehdessä.

Lähteet:
Cassidy A, Mukamal K, Liu L, Franz M, Eliassen H, Rimm E. High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women. Circulation. 2013;127:188-196.

Teksti:
Arktiset Aromit ry, Luonnosta Lautaselle -hanke

Kauppakatu 20, 89600 Suomussalmi, puh 08-6155 5590, info@arktisetaromit.fi

 

 

Takaisin