kantarelli01.jpg

Kuva: Arktiset Aromit ry

Sienestämässä muistitiedon keruu 1.9.2023–31.1.2024

Mitä sienestys merkitsee sinulle? Millaisia tarinoita ja kokemuksia sinulla on sieniretkistä? Arktiset Aromit ry ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräävät nyt sienestystarinoita.

Monille sienestys merkitsee virkistäytymistä, toisille tärkeää kotitarvepoimintaa, ja joillekin verovapaiden lisäansioiden hankkimista. Mutta mitä sienestys merkitsee sinulle? Kerro se meille!

Luonnonvaraisten ruokasienien poiminnalla on pitkät perinteet Suomessa. Vaikka lähes puolet suomalaisista käy vuosittain sienestämässä, sieniä jää keräämättä satoja miljoonia kiloja. Arktiset Aromit ry haluaakin tarinoiden keruun ohella kannustaa ihmisiä metsän runsaan aarreaitan äärelle.

Millainen on sinun sienestystarinasi?

Nyt keräämme kaikenikäisten ihmisten sienestystarinoita ja -kokemuksia. Voit kertoa jostain yksittäisestä sieniretkestä, joka on jäänyt erityisen hyvin mieleesi, tyypillisestä sieniretkestäsi tai yleisemmin sienimuistoistasi.

Toivoisimme, että sidot sienestystarinasi aikaan ja paikkaan: milloin kertomasi sieniretki tapahtui (esim. millä vuosikymmenellä), minkä ikäinen olit tuolloin ja missä päin Suomea olit sienestämässä. Voit myös yleisemmin pohtia, mitä sienestys merkitsee sinulle ja onko sienestyksen merkitys muuttunut ajan myötä.

Voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä sienilajeja olit keräämässä ja kuinka paljon keräsit sieniä?
  • Kenen kanssa olit sienestämässä vai olitko liikkeellä yksin?
  • Keräsitkö sieniä omaan käyttöön, myyntiin vai lahjoititko niitä muille?
  • Oliko sienestyksen motiivina virkistäytyminen? Mitä tunteita sienestys sinussa herätti?
  • Kuinka olet oppinut tunnistamaan eri sienilajeja? Oletko joskus erehtynyt poimimaan myrkkysieniä? Onko keräämäsi sienilajisto muuttunut ajan saatossa?

Näin saat oman sienestystarinasi mukaan

Sienestystarinoita kerätään 31.1.2024 saakka. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Sienestämässä-muistitietokeruun tuloksista tiedotetaan keväällä 2024. Kaikkien tarinansa kirjoittaneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Vastausohjeet ja vinkkejä kirjoittamiseen löytyy Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilta.

Sienestämässä-muistitietokeruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Arktiset Aromit ry osana Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hanketta.