Tiedotteet

Vuoden luonnonyrtti vuohenputki on monikäyttöinen – syö koko kesä ja säilö talveksi

Vuohenputki (Aegopodium podagraria) on runsassatoinen ja monikäyttöinen luonnonkasvi, jota kannattaa käyttää koko satokausi. Sitä voi myös säilöä monin tavoin talven varalle. Vuohenputki on aliarvostettu, sillä sitä on pidetty puutarhojen harmillisena rikkaruohona. Nyt on aika ottaa vuohenputki hyötykäyttöön!

Vuoden luonnonyrtiksi 2022 valittu vuohenputki on 30–100 cm korkea monivuotinen sarjakukkaiskasvi, joka esiintyy usein tiheinä kasvustoina. Vuohenputki viihtyy puutarhoissa, pihoilla, pientareilla ja joutomailla, yleensä rehevillä paikoilla.

Vuohenputken lehtilapa on kolmiomainen, kahteen kertaan kolmisorminen. Kukinto on kerrannaissarja, jossa 10–20 pikkusarjassa pienet, valkoiset kukat. Runsaimmin vuohenputkea esiintyy Etelä- ja Keski-Suomessa.

Käytä koko kesä ja säilö talven varalle

Vuohenputken nuoria, vielä supussa olevia aluslehtiä voi kerätä keväästä lähtien. Vanhemmat lehdet ovat väkevämpiä maultaan. Kun kasvustoa niitetään, se uusiutuu ja satoa saadaan koko kesä. Lehdet ovat hyvin ravintorikkaita. Niissä on muun muassa runsaasti kuitua, kalsiumia, kaliumia, seleeniä ja C-vitamiinia sekä bioaktiivisia yhdisteitä. Vuohenputki sopii hyvin osaksi terveyttä tukevaa ruokavaliota.

Vuohenputken lehdet sopivat erinomaisesti salaattipohjiksi ja niillä voikin korvata viljellyt salaatit joko kokonaan tai osittain. Miedonmakuista vuohenputkea voi käyttää myös hyvin esimerkiksi tomaatti- ja juustoruokiin, keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin, munakkaisiin, ohukaisiin, piiraisiin ja leipä- ja sämpylätaikinaan.

Lehtiä voi pakastaa tuoreeltaan tai kevyesti ryöpättynä tai ne voi kuivata ja käyttää viherjauheena. Oivallinen tapa säilöä on myös fermentointi eli hapattaminen hapankaalin tapaan tai korealaistyyliin kimchinä. Fermentoitu ruoka on nyt hyvin suosittua, sillä se on hyväksi suoliston mikrobeille. Hapattaminen on myös edullista, sillä siihen ei tarvita energiaa eikä kalliita pakkausmateriaaleja.

Rohdoskäytössä vuohenputkea on käytetty teenä, kylpynä ja hauteina kihdin ja reumaattisten vaivojen hoitoon. Vuohenputkella on hoidettu myös peräpukamia ja virtsatievaivoja. Sillä on torjuttu tulehduksia, puhdistettu maksaa ja vahvistettu verenkiertoelimistöä. Vuohenputki voi myös alentaa verenpainetta ja rauhoittaa mieltä.

Luomuna vieläkin arvokkaampaa

Vuohenputki, kuten muutkin luonnontuotteet, on ympäristön näkökulmasta mitä ilmastoviisainta ravintoa. Ne kasvavat ilman lannoitusta, kastelua tai torjunta-aineita. Runsassatoisuutensa vuoksi vuohenputkessa on mitä mainioin luomukeruutuote sekä tuoreena lisäämään ravintoloiden luomutarjontaa että luomujatkojalostajien raaka-aineeksi.

Mikäli luonnontuotteita haluaa myydä luomuna, on koko ketjun keruualue mukaan lukien oltava luomuvalvonnassa. Metsien lisäksi luomukeruualueiksi voi sertifioida peltoja, pientareita ja luonnonlaitumia. Luomukeruualueiden sertifioinnista löytyy tietoa osoitteesta metsakeskus.fi/luomukeruu. 

Reseptivinkkejä löydät esimerkiksi täältä: https://www.arktisetaromit.fi/binary/file/-/fid/3734 

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Birgitta Partanen, puh. 040 580 1186, birgitta.partanen(a)arktisetaromit.fi

Takaisin