Tutkimukset

Voikukan vaikutukset tyypin 2 diabetekseen

Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev Diabet Stud. 2016;13(2-3):113-131.

Voikukka on yleinen ja monella mantereella runsaana kasvava kasvi. Se on ravitsemuksellisesti rikas sisältäen muun muassa vitamiineja, mineraaleja, rasvahappoja, hiilihydraatteja ja kuituja. Sitä on käytetty laajalti niin ravintona kuin kansanlääkinnässäkin. Voikukassa on useita bioaktiivisia yhdisteitä, kuten kasvisteroleja, fenoleja, flavonoideja, fenolihappoja ja seskviterpeenilaktoneja. Niillä on osoittautunut olevan vaikutuksia tyypin 2 diabetekseen ja siihen liittyviin aineenvaihdunnan häiriöihin. Tutkimuksia on tehty erityisesti solumalleissa ja eläimillä.

Voikukalla ja sen sisältämillä yhdisteillä on havaittu olevan tulehdusta, diabetesta, reumaa ja syöpää estäviä, antioksidanttisia, antimikrobisia ja verensokeria sääteleviä vaikutuksia. Sitä on käytetty myös maksan ja sappirakon hoitoon.

Tyypin 2 diabetekseen liittyy aineenvaihdunnallisia häiriöitä kuten heikentynyt insuliinin toiminta, häiriintynyt glukoosiaineenvaihdunta, lihavuus ja rasvoittunut maksa. Tyypin 2 diabetekseen läheisesti liittyvän metabolisen oireyhtymän merkkejä ovat lihavuus, korkea verenpaine sekä lisääntynyt sepelvaltimotaudin vaara. Siihen liittyvät myös hiilihydraatti-, rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnan sekä haiman toiminnan häiriöt. Näistä oireista moniin voi olla mahdollista vaikuttaa voikukan yhdisteillä.

Tyypin 2 diabeteksessa insuliinin eritys haimassa ja sen hyväksikäyttö kudoksissa on häiriintynyt. Tällöin glukoosia ja rasvahappoja on veressä enemmän ja rasvojen hapettuminen lisääntyy. Voikukan yhdisteet voivat tehostaa insuliinin eritystä ja insuliiniherkkyyttä. Verensokeri tasoittuu glukoosin siirtyessä tehokkaammin kohdekudoksiin. Voikukan klorogeenihappo vähentää rasvahappojen ja kolesterolin tuotantoa ja siten myös insuliiniresistenssiä ja lihavuutta.

Voikukan yhdisteet ehkäisevät rasvan kertymistä kudoksissa ja antioksidanttisina myös niiden hapettumista. Voikukan juurissa on huomattava määrä inuliinia, joka hyödyttää bifidobakteereja ja voi siten edesauttaa taudinaiheuttajien tuhoamista suolistossa. Se voi myös estää lihavuutta, syöpää ja osteoporoosia sekä auttaa verensokerin normalisoinnissa. Voikukanlehtiuute voi estää tulehdusta ja toimia lihavuutta sekä sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

Tyypin 2 diabeteksessa ja sitä edeltäen elimistössä tapahtuu paljon hapettumisreaktioita, jolloin tarvitaan enemmän antioksidantteja. Voikukassa on muun muassa fenoliyhdisteitä, kumariinia ja C-vitamiinia. Lehti- ja juuriuutteet ovat tehokkaita antioksidantteja.

Voikukan vaikutukset diabetekseen välittyvät mahdollisesti sen vaikutuksilla metabolisen oireyhtymän tekijöihin: rasvojen, glukoosin ja proteiinien aineenvaihduntaan sekä haiman solujen toimintaan. Antioksidanttivaikutuksella on suuri merkitys.

Voikukan yhdisteet ovat osoittautuneet lupaaviksi tyypin 2 diabeteksen hoitoa ajatellen. Voikukan verensokeria säätelevät, tulehdusta estävät ja antioksidanttivaikutukset voivat auttaa sairauden ehkäisyssä ja hoidossa. Voikukassa on mahdollisuuksia lääkkeeksi, ravintolisäksi sekä funktionaaliseksi elintarvikkeeksi. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan sekä solutasolla että kliinisissä tutkimusasetelmissa.

Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.1900/RDS.2016.13.113 

Avainsanat:
katsaukset  diabetes  sydän- ja verisuonitaudit  syöpä  antioksidantit  fenoliset yhdisteet  voikukka  luonnonyrtit 


Takaisin