Tiedotteet

Koivun juurisieni kantarelli on ekologinen herkku

Kantarelli on sienestäjän unelma, sillä tämän herkullisen ruokasienen satokausi on pitkä. Suotuisina sienikesinä ensimmäistä satoa pääsee keräämään jo juhannuksen tuntumassa ja myöhäisintä satoa voi kerätä lämpiminä syksyinä jopa loka- tai marraskuussakin. Tänä kesänä ensimmäisen sadon kantarellit jäivät janoamaan sateita. Kantarelli kaipaa kasvaakseen kosteutta, joten sopiva sateen ja lämmön vuorottelu on tarpeen sienten nousemiselle.

Kantarelli toimii yhteistyössä koivun kanssa, se on koivun juurisieni. Sienestäjän kannattaakin suunnata matkansa lehtoihin tai kangas- ja sekametsiin. Kantarelli on paikkauskollinen. Vuodesta toiseen sitä löytää samoilta kasvupaikoilta. Etelä- ja Keski-Suomessa sieni kasvaa yleisesti, Oulun korkeudella sientä löytyy enää vain paikoittain. Luonnon kasvattama kantarelli ei tarvitse viljelyä tai lannoitusta, joten sen tuottama ilmastokuormitusta kuvaava hiilijalanjälki on nolla aina keruuseen asti. Sienimetsään matkaaja voi vaikuttaa metsänherkun lopulliseen hiilijalanjälkeen valinnoillaan: pyöräillen tai lähimetsässä patikoiden suoritettu sieniretki on ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Sienestysharrastus on hyvä aloittaa kantarellista, sillä se on helppo tunnistaa kauttaaltaan keltaisen värinsä ja hedelmäisen tuoksunsa perusteella. Kantarellin voi erehtyä sekoittamaan näköislajiin valevahveroon, joka ei ole myrkyllinen, mutta ei sovellu ruokasieneksi. Valevahvero eroaa kantarellista siten, että lakin alla on tiheät heltat. Kantarelli on mainio ruokasieni myös siksi, että se on yleensä toukaton. Valmistus ruuaksi on nopeaa ja helppoa. Sitä ei tarvitse esikäsitellä keittämällä. Sieni puhdistetaan jo metsässä: multainen jalka leikataan ja roskat harjataan pois. Sitten se onkin valmis pilkottuna pannulla paistettavaksi sieniretken jälkeen. Yleensä sienet on paras säilöä tai valmistaa ruuaksi pian keruun jälkeen, sillä ne pilaantuvat nopeasti. Kantarellin kellanvalkoinen, kova malto tekee sienestä kuitenkin hyvin säilyvän. Tuoreena sitä voi varastoida viileässä  muutamia päiviä.

Sienillä voi korvata mainiosti lihaa erilaisissa ruokalajeissa ja keventää sitä kautta sekä omaa ruokavaliota että sen  ilmastovaikutusta. Sienet ovat kasvisruokavaliossa yksi valkuaisaineita sisältävä ruoka-aineryhmä. Kantarellissa on runsaasti B-ryhmän vitamiineista B2- ja B3-vitamiineja. Metsäsienet, kuten kantarelli ja suppilovahvero, ovat myös hyviä D-vitamiinin lähteitä. Kivennäis- ja hivenaineista kantarellista löytyy erityisesti kaliumia, rautaa ja seleeniä.

Kantarelli kannattaa säilöä talvea varten pakastamalla tai marinoimalla. Ennen pakastusta sienet kuumennetaan kiehauttamalla omassa liemessään, jäähdytetään ja pakataan käyttöannoksiin rasioihin tai pakastepusseihin. Rasvaa ei kannata käyttää, sillä se lyhentää säilymisaikaa. Marinadiliemeen säilöttäessä sienet kiehautetaan ensin mausteliemessä ja tölkitetään sitten mausteliemen kera.

Kantarellipizza

Taikina:

2 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

¼ tl valkosipulijauhetta

2 dl maitoa

½ dl öljyä

Täyte:

1 litra tuoreita kantarelleja

1 sipuli

3-4 tomaattia

1-2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

2 dl kermaviiliä

3 dl juustoraastetta

Sekoita taikinaa varten kuivat aineet keskenään, lisää maito ja öljy. Taputtele taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille pyöreäksi levyksi. Hauduta pannulla öljyssä hienonnettu sipuli, sienet ja tomaattilohkot noin 5 minuutin ajan. Lisää ne kermaviiliseokseen. Kaada täyte taikinapohjalle ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Lisätietoja:
Arktiset Aromit ry, 
Maarit Ronkainen 044-5894376, Simo Moisio 040-5801186

 

 

 

Takaisin