Tiedotteet

Luontoalan koulutus – tae ammattiosaamisesta?

Tiedote
Arktiset Aromit ry

 sanapilvi2021.gif

Luonnontuotealalla toimivien  nimikkeistö vilisee erilaisia neuvojia, jalostajia, tuottajia, poimijoita, oppaita ja ohjaajia. Nimikkeitä käytetään sekä lyhytkurssin suorittamisen että ammatillisen koulutuksen jälkeen. Luonnontuotealan etujärjestöt ovat ryhtyneet selkiyttämään nimikkeiden käyttöä.

Suomessa on ollut yli 50 vuotta koulutusjärjestelmä, jonka tavoitteena on ollut lisätä luonnontuotteiden tunnistamisen ja keräämisen osaamista. Ensimmäiset asiantuntijat olivat sienitarkastajia. Heidän tehtävänään oli kouluttaa neuvojia, jotka kouluttivat kiinnostuneita poimintaan. Luotu kolmiportainen tarkastaja-neuvoja-poimija -koulutusjärjestelmä ei ole enää sellaisenaan käytössä.

Jatkossa ammattimaiseen, laadukkaaseen toimintaan tarvittava osaaminen pyritään varmistamaan ammatillisten tutkintojen sekä Kerääjä.fi-palvelun avulla. Osaaminen hankitaan luontoalan ammatillisessa koulutuksessa joko perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnossa. Ammatillinen koulutus takaa sen, että osaaminen on kattavaa ja osoitetaan aidoissa työtehtävissä.

Harrastekurssit eivät riitä ammatilliseen toimintaan

Villiyrtti- ja sieni-innostus on levinnyt kuin kulovalkea. Asiasta kiinnostuneille on tarjolla erilaisia kursseja, joissa opetetaan tunnistamista, keräämistä ja jalostamista. On vaikea hahmottaa mikä kurssi antaa valmiudet hyvään harrastukseen ja mikä vie lähemmäs ammattimaista toimintaa. 

Luonnonraaka-aineita hyödynnetään elintarvike- ja kosmetiikka-aloilla, jotka ovat on laajoja ja haastavia toimialoja. Lyhytkurssit toimivat hyvinä kiinnostuksen herättelijöinä ja tutustumiskeinona raaka-aineisiin, mutta jos jalostat tai koulutat luonnontuotealalla, on vaatimustaso korkeampi.

Päivitä osaamisesi ammatilliselle tasolle

Entäpä jos sinulla on jo suoritettuna sieni- tai yrttineuvojan lyhytkurssi? Luontoalan ammattitutkinnossa on Luonnontuotteiden talteenottaminen -tutkinnonosa, jonka suorittamalla saat osaamisesi päivitettyä ja voit rekisteröityä Kerääjä.fi -verkkopalveluun kerääjäkouluttajaksi. Jos innostut opiskelemaan koko tutkinnon, voi sinusta tulla luonnontuoteneuvoja ja/tai luonnontuotejalostaja. 

Mikäli olet kiinnostunut luonnontuotteiden kaupallisesta keruusta, voit liittyä Kerääjä.fi -verkkopalveluun. Suoritettuasi raaka- ainekohtaisen kerääjäkoulutuksen, saat tästä merkinnän sähköiseen kerääjäkorttiin. Myös mahdolliset aiemmat suoritukset sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinnossa osoitettu keruuosaaminen voidaan siirtää uuteen järjestelmään. Kerääjä.fi -verkkopalvelun myötä paperiset kortit jäävät historiaan ja tilalle tulee sähköinen kerääjäkortti.

Luonnontuotealan etujärjestöt Arktiset Aromit ry ja Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry suosittelevat ammattimaisesti toimivia käyttämään Kerääjä.fi -verkkopalvelua ja alan virallisia tutkintonimikkeitä.

Polku luonnontuotekehittäjäksi -hanke selkeyttää koulutusta

Huhti-toukokuussa järjestetään neljä maksutonta webinaaria, joissa selkeytetään koulutusnimikkeitä ja käydään läpi hyviä käytänteitä.
Kerääjä.fi-webinaari 14.4. on tarkoitettu kaikille luonnontuotteiden keruusta, kouluttamisesta ja ostotoiminnasta kiinnostuneille ja muut kolme webinaaria ammatillisen koulutuksen järjestäjille 8.4., 19.4. ja 6.5.

Lisätietoja
Anu Tossavainen, anu.tossavainen@arktisetaromit.fi, p. 040 164 6177 ja arktisetaromit.fi 

17032021koulutuskartta.gif

Kartta: Paikkakunnat, joilla tällä hetkellä tarjotaan luontoalan ammatillista koulutusta (luontoalan osaamisala).

Lataa kuvat lehdistön käyttöön

nimikkeistö pilvi koulutuspaikka kartta

 

Median edustaja!

Haluatko jatkossa tiedotteemme suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tiedotteemme tästä

Takaisin