Puolukka valittiin vuoden marjaksi
Puolukka on vuoden 2016 luonnonmarja
Arktiset Aromit ry on valinnut vuoden luonnonmarjaksi puolukan. Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on runsassatoisin luonnonmarja. Sen kokonaissato Suomen luonnossa on keskimääräisenä vuonna 257 miljoonaa kiloa. Siitä riittää poimittavaa sekä kotitalouksiin että myyntiin. Puolukka kasvaa yleisesti koko Suomessa, kuivahkot kankaat ja hakkuuaukeat ovat sen parhainta kasvumaastoa.
Puolukka on monikäyttöinen marja, josta saadaan monipuolisesti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Puolukka sisältää runsaasti terveellisiä polyfenoleja. Näistä eniten tutkitaan resveratrolin, kversetiinin, lyhytketjuisten proantosyanidiinien ja lignaanien terveysvaikutuksia.
Puolukka on E-vitamiinin lähteenä merkittävä, sisältäen E-vitamiinia 1,5 mg/ 100 g. Ravintokuitua puolukka sisältää 2,6 g/ 100 g. Terveydelle hyödyllisistä polyfenoleista puolukka sisältää resveratrolia vastaavia määriä kuin tumma rypäle. Proantosyanidiinien lähteenä se on lähes samanveroinen kuin karpalo. Karpalon sisältämien yhdisteiden on oletettu estävän toistuvia virtsatien tulehduksia. Lignaanit ovat kasviestrogeeneja, joilla on havaittu tutkimuksissa hormoniperäisiä syöpiä estävää vaikutusta. Puolukka sisältää lignaaneja eniten luonnonmarjoista.
Viime kesänä teollisuus osti poimijoilta puolukkaa yli kahdeksan miljoonaa kiloa. Ennätysvuosina on päästy yli kymmenen miljoonan kilon ostomääriin. Puolukkaa ostetaan myös suoraan torikauppaan, ammattikeittiöihin, ravintoloille ja pienyrityksiin. Suurimman määrän keräävät kuitenkin kotitaloudet omiin pakastimiinsa, hyvänä marjavuonna lähes 20 miljoonaa kiloa.
Puolukka sopii pääruokien lisäkkeeksi, marjapuuroihin ja -keittoihin sekä leivontaan. Puolukka sisältää luontaista säilöntäainetta bentsoehappoa, joten se on mahdollista säilöä survoksena omassa mehussaan tai säilöttynä kokonaisina puolukoina veteen. Kuivattuja puolukoita voi käyttää leivonnassa tai rusinan asemasta välipaloina.
Lisätietoja: Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040-5801186