Tiedotteet

Tyrnistä tehdään jo monenlaisia tuotteita

Tyrnistä tehtävien tuotteiden määrä on kasvanut nopeasti

Arktiset Aromit ry:n vuoden luonnonmarjaksi valitsema tyrni on Satakunnan maakuntakasvi. Kellertävää tai oranssinväristä tyrnimarjaa kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla ja saaristossa sekä Ahvenanmaalla.Aikaisemmin tyrni oli heikosti tunnettu ja siitä tehtyä mehua myytiin lähinnä rannikkoseudulla. Nykyisin tyrnituotteiden määrä on runsas ja niitä on saatavilla ympäri vuoden.

Tyrnipensas suosii avoimia ja valoisia kasvupaikkoja, joita maan kohoaminen paljastaa rannikolla. Suomen lisäksi tyrni kasvaa harvakseltaan Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Saksan rannikoilla. Luontaisen tyrni laajimmat kasvualueet ovat  Kiinan vuoristoalueilla ja jokilaaksoissa, missä sillä ei ole luontaisia kilpailijoita.

Tyrnin juuristossa elävä bakteeri sitoo ilmakehän typpeä, joten tyrni tulee toimeen huonollakin maaperällä. Tyrni voi muodostaa kasvupaikoilleen laajoja yhtenäisiä ja läpitunkemattomia pensaikkoja juuriversojen avulla. Uusille kasvupaikoille tyrni levittyy siemenistä, joita marjoja syövät linnut levittävät. Parhaiten tyrni kasvaa juuri vedestä paljastuneilla valoisilla hiekka- ja sorarannoilla. Tyrnipensaiden oksien katkominen tai vahingoittaminen on kielletty luonnonsuojelulaissa.

Nykyisin huomattava osa myyntiin tulevasta tyrnistä viljellään. Viljely on Suomessa laajentunut niin, että kotimaista tyrniä on saatavilla ympärivuotisesti. Tyrnistä yritykset valmistavat muun muassa mehuja, glögejä, pyreitä, soseita, hilloja, hyytelöitä, pakasteita, kastikkeita, keittoja, jauheita, rouheita ja marmeladeja. Tyrnin käyttö on laajentunut myös ravintolisä, kosmetiikka- ja hyvinvointituotteisiin. Valikoimista löytyy muun muassa, tyrnisaippuoita, -shampoita, ihovoiteita, -öljyjä jne.

Tyrni on ruusunmarjan jälkeen toiseksi eniten C-vitamiinia sisältävä marjalajimme. Marjat sisältävät C-vitamiinia 165  mg/100 g. Marjoissa on myös karoteenia, B-, E- ja K-vitamiinia. Marjat sisältävät poikkeuksellisen runsaasti energiaa (377 kJ/100 g), koska marjan siemenissä ja hedelmälihassa on öljyä 3 - 8 prosenttia. Marjat maistuvat happamilta, sillä ne sisältävät runsaasti omenahappoa.

Tyrni soveltuu oranssin värinsä perusteella  antamaan houkuttelevaa väriä aterialle. Esimerkiksi kala- ja liharuokien marinointiin ja maustamiseen ja jälkiruokiin tyrnistä saa paitsi makua lisääviä myös värikkyydellään houkuttelevia vaihtoehtoja. Tyrnin teysvaikutuksia on Suomessa eniten tutkittu Turun yliopistossa.  Tyrni sisältää marjoista eniten hyvänlaatuisia öljymäisiä rasvoja. Siitä saadaan myös erittäin runsaasti C-vitamiinia. Tyrniä on tutkittu mm. atooppisen ihottuman, limakalvojen kuivumisen ym. sairauksien hoidon kannalta.

Lisätietoja: Arktiset Aromit ry, Simo Moisio, puhe. 040-5801186

Takaisin