Tiedotteet

Luonnonvarakeskus ennustaa hyvää mustikkavuotta

Mustikan runsas kukinta ja onnistunut pölytys enteilevät runsasta mustikkasatoa. Pääsato kypsyy poimittavaksi kevään ja alkukesän kylmien sääjaksojen takia Etelä- ja Keski-Suomessa vasta heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa, keskimäärin 7-10 vuorokautta myöhemmin kuin normaalin kesäsään vallitessa. Kainuun pohjoisosissa ja Lapissa mustikan pääsato kypsyy elokuun alkupuolella.

Tänä vuonna marjasatoseurannassa mustikan kukkien lukumäärä laskettiin 40 metsästä. Yli puolessa metsistä kukkien lukumäärä enteilee runsasta satoa. Heikosti tai melko heikosti mustikka kukki vain kahdessa ja keskinkertaisesti 13 metsässä. Mustikalla oli ennätyksellinen kukinta 22 vuoteen, kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Etelä- ja Keski-Suomessa mustikka on ehtinyt jo raakileiksi ja niitä on erittäin runsaasti. Mikäli säät suosivat, mustikkasato on tänä vuonna keskiarvojen yläpuolella ja monin paikoin runsas. Jo viikon kestävä kuivuusjakso voi heikentää satoa, marjat pienenevät ja osa voi pudota kuivuudesta johtuen maahan.

Suomuurain ja puolukka kukkivat runsaasti

Suomuuraimen kukinta alkoi ennen kesäkuun puoltaväliä ja se on jatkunut puustoisilla korpisoilla näihin päiviin saakka. Kukinta alkoi 10-14 vuorokautta keskimääräistä myöhemmin. Viime vuosina suomuurainsatoja ovat alentaneet avosoilla vierailleet hallat sekä kovat tuulet ja sateet, jotka ovat piiskanneet kukkia niin, että pölyttävät hyönteiset eivät ole terälehdettömiä kukkia löytäneet.

Tänä vuonna soiden mätäspinnoilla on riittävästi kosteutta - lähiaikojen aurinkoiset päivät voisivat vaikuttaa suomuurainsadon kehittymiseen suotuisasti. Todellisen sadon määrän kertoo kuitenkin vasta suppujen lukumäärä.

Puolukan kukinta alkoi Etelä-Suomessa  ja etenee Keski-Suomen ja Kainuun metsissä tämän viikon  ja osittain sitä seuraavan viikon aikana. Lapin eteläpuolisilla alueilla kukinta painottuu heinäkuun alkupuolelle. Viileän ja sateisen alkukesän takia puolukan kukinta alkoi mustikan tapaan reilu viikko keskiarvoja myöhemmin. Puolukka kypsyy Etelä- ja Keski-Suomessa poimittavaksi elokuun lopussa ja syyskuun alkupuolella.

Lähde:  Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo, kauko.salo@luke.fi

Takaisin