Tiedotteet

Ranskalaiset huippukokit vierailulla Suomessa

Ranskalaiset huippukokit vierailulla Suomessa

Action Finland on Pariisissa toimiva suomalaisyritys, joka edistää suomalaistuotteiden vientiä Ranskaan ja järjestää suomalaistuotteista ja suomalaisesta ruokakulttuurista kiinnostuneille matkoja Suomeen. Matkojen aikana vierailijoille esitellään suomalaista ruokakulttuuria ja elintarvikkeita huomattavasti tarkemmin kuin mitä kansainvälisillä messuilla on mahdollista.

Viime viikonvaiheessa kuudentoista henkilön ryhmä vieraili Helsingissä Ravintola Nokassa, joka on tunnettu laadukkaista suomalaisista raaka-aineista ja sesonkiherkuista. Keittiömestari Ari Ruoho käyttää runsaasti esimerkiksi kotimaisia kaloja, kuten haukea, lahnaa, särkeä ja ahventa.

Ravintola Nokassa vieraat tutustuivat myös yritysten tuotenäyttelyyn ja maistiaisiin. Vieraille esiteltiin muun muassa speltistä tehtyä talkkunakakkua, pakastekuivattuja marjoja, ilmakuivattuja lihavalmisteita, mehuvalmisteita, salmiakkia ja suomalaisia marjaviinejä ja liköörejä. Helsingissä vieraat tutustuivat myös tukkutoriin ja osallistuivat ravintola Olossa tarjottuun päivälliseen. Myös ravintola Olo tunnetaan runsaasta sesonkiraaka-aineiden käytöstään.

Helsingistä vieraat matkasivat Kuusamoon. Siellä vieraille oli tarjolla mm. Kitkan Viisas -muikkuja ja muita suomalaisia järvikaloja. Studioravintola Tundra on Kuusamossa tunnettu runsaasta pohjoisen raaka-aineiden käytöstään. Keittiömestari Jarmo Pitkänen testautti vierailla suomalaisia kaloja, mätejä ja riistaa. Kuusamon matkan aikana vieraat tutustuivat myös muihin pohjoisen makuihin, kuten poron, hirven ja karhun lihaan, villiyrtteihin ja paikallisiin juustoihin. Kuusamossa vieraiden illallinen sisälsi paikallista kalaa, marinoituja sieniä, kylmä- ja lämminsavustettua riistaa, leipäjuustoa ja paikallista rieska sekä pääruokana on riekkoa.

Maanantaina keittiömestarit vierailivat Suomussalmella tutustuen Arktiset Aromit ry:n yritysverkoston tuotteisiin. Esillä Arktiset Aromit ry:n kokoamassa tuotenäyttelyssä  oli muun muassa kuivattuja marjoja, kuivattuja ja ravintoloille valmistettuja sienituotteita, marjamehuja, -marjakastikkeita, marjasmootheja, kuohujuomia ja yrttivalmisteita. Erityisesti mustikka-smoothiet ja kuivatut herkkutatit sekä kuivatut mustikat hävisivät pöydästä nopeasti.

Ryhmä vieraili Suomessa pitkälti Action Finlandin yrittäjän Jarna Coadicin ansiosta. Hän on syntynyt Suomessa, mutta asunut Pariisissa vuodesta 1989 lähtien. Coadic toi viime kesänä ensimmäisen ryhmän tutustumaan suomalaiseen ruokaan. Arktiset Aromit ry on valmistanut ranskankielistä materiaalia yritysten tuotteiden menekinedistämisen tueksi ja vieraat kävivät yhdistyksessä tämän vuoksi saaden tietoa suomalaisista luonnontuotteista ja niiden vientimahdollisuuksista Ranskaan.

Teksti Simo Moisio, Arktiset Aromit ry

Takaisin