Tiedotteet

Luonnontuotealan erikoisammattitutkinnon perusteet uusittiin

Luonnontuotealan erikoisammattitutkinnon uudet perusteet tulivat voimaan

Opetushallitus on päättänyt luonnontuotealan erikoisammattitutkinnon uusista perusteista. Ne tulivat voimaan 1.4.2015. Luonnontuotealan erikoisammattitutkinto koostuu kahdesta pakollisesta osasta ja kymmenestä vapaavalintaisesta osasta, joista tutkinnon suorittaja voi valita kolme osaa.

Luonnontuotealan erikoisammattitutkinto on aiempaan keruutuotetarkastajan erikoisammattitutkintoon verrattuna selvästi monipuolisempi. Koulutus on aiempaa enemmän työelämälähtöistä ja antaa paremmat mahdollisuudet sijoittua työelämässä erilaisiin tehtäviin.

Luonnontuotealan erikoisammattitutkinnon pakolliset osat ovat: luonnontuotteiden talteenoton, käsittelyn ja hyödyntämisen ohjaus sekä luonnontuotealan verkostoissa toimiminen. Ensimmäinen antaa valmiudet tunnistaa kasvi- ja sienilajit, ohjata luonnontuotteiden talteenottoa, käsittelyä ja hyödyntämistä sekä toimia luonnontuotealaa koskevien säädösten, määräysten ja ohjeiden mukaisesti ja huolehtia toiminnan turvallisuudesta. Jälkimmäisessä osassa perehdytään luonnontuotealan toimintaympäristöön, toimimiseen alan verkostoissa sekä verkostojen toiminnan edistämiseen ja esimiehenä toimimiseen.

Valinnaisia tutkinnon osia ovat: lajintunnistuksen asiantuntijana toimiminen, luonnontuotealan liiketoiminnan kehittäminen, luonnontuotealan kouluttajana toimiminen, kehittämisprojektin toteuttaminen luonnontuotealalla, elintarvikekäyttöön tarkoitettujen luonnontuotteiden tuotekehitys ja innovointi, luonnontuotteiden aineosiin perustuvien tuotteiden tuotekehitys ja innovointi, luonnon käsityö- ja koristemateriaalien tuotekehitys ja innovointi,  luonnontuotteiden viljelytoiminnan kehittäminen, luonnontuotteiden käytön edistäminen palveluissa, toimiminen luonnontuotteiden kansainvälisessä kaupassa ja  mahdollisuus valita tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta.

Valinnaisista erikoisammattitutkinnon osista aiempaan tutkintoon verrattuna painotetaan enemmän kehittämisprojektien suunnittelua, luonnontuotteiden tuotekehitystä ja käyttöä elintarvikkeissa sekä palveluissa, luonnontuotteiden ainesosien hyödyntämistä tuotekehityksessä sekä toimintaa kansainvälisessä kaupassa. Uusi luonnontuotealan ammattitutkinto antaa siten aiempaa paremmat mahdollisuudet toimia alan yrityselämän kehittämisessä ja palveluksessa.

Teksti: Simo Moisio, Arktiset Aromit ry

Lisätietoja: Opetushallitus: Luonnontuotealan erikoisammattitutkinnon perusteet 

http://www.oph.fi/download/166078_367901_Luonnontuotealan_erikoisammattitutkinto_2015.pdf

Takaisin