Tiedotteet

Metsämustikka voi ehkäistä rasvaisen ruokavalion haitallisia vaikutuksia

Metsämustikka voi ehkäistä runsasrasvaisen ruokavalion haittoja

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa osoitettiin mustikan hyödylliset vaikutukset  sekä verenpaineeseen että ravitsemusperäisiin tulehdusvasteisiin.  Tutkimuksessa runsasrasvaista rehua syöneet hiiret lihoivat  ja niillä ilmeni haitallisia muutoksia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa, tulehdustekijöissä ja verenpaineessa. Lisäämällä mustikkaa hiirten ruokavalioon saatiin vähennettyä rasvaisen rehun tulehdusta lisäävää vaikutusta. Mustikka ehkäisi myös rasvaisen rehun aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Matala-asteinen tulehdustila ja kohonnut verenpaine ovat usein lihavuuteen liittyvien sairauksien taustalla. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen metsämustikan vaikutuksia hiirillä, joille syötettiin kolmen kuukauden ajan runsasrasvaista rehua. Osa eläimistä sai rehussa 5 % tai 10 % kylmäkuivattua mustikkaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin näiden ruokavalioiden vaikutuksia tulehdukseen liittyvien solujen määriin ja soluvälittäjäaineina toimivien sytokiinien pitoisuuksiin, systoliseen verenpaineeseen, sokerin sietokykyyn, insuliiniherkkyyteen sekä painon kertymiseen.

Metsämustikka on luonnollinen prosessoimaton elintarvike, joka on tärkeä osa pohjoismaista ruokavaliota. Mustikoilla on useita todettuja terveysvaikutuksia ja niiden käyttöön liittyy paljon perinnetietoa. Mustikan terveysvaikutusten on arveltu johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista, erityisesti antosyaaneista, joita metsämustikassa on moninkertaisesti kaupallisesti viljeltyihin pensasmustikkalajeihin verrattuna.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu kansainvälisessä PLOS ONE -julkaisusarjassa ja on vapaasti saatavilla osoitteessa:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0114790

Lisätietoja:

Otto Mykkänen, FM, otto.mykkanen@uef.fi, p. 040 563 5220, Pirkka Kirjavainen, FT, dosentti, pirkka.kirjavainen@thl.fi, p. 040 509 0449

Takaisin