Tiedotteet

Mustikan ostot ylsivät viime kesänä ennätystasolle

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Metsämarjoja yritykset ostivat poimijoilta Suomessa viime kesänä noin yhdeksän miljoonaa kiloa. Määrään eivät sisälly torikaupan osuus ja poimijoitten suoramyynnit ammattikeittiöille ja kuluttajille.  Ostomäärätiedot pohjaavat Arktiset Aromit ry:n jäsenilleen tekemään kyselyyn. 

Metsämarjojen ostomäärissä mustikan ostot nousivat lähes toissavuoden ennätystasolle, yli kuuteen miljoonaan kiloon. Mustikan kysyntä on kansainvälisesti hyvä ja siksi yritykset ovat panostaneet sen ostoon.

Puolukkaa sen sijaan ostettiin poimijoilta vuoteen 2013 verrattuna hyvin vähän eli noin kolme miljoonaa kiloa, kun lukema edellisvuonna oli lähes 11 miljoonaa kiloa. Puolukalla on kuluneen vuoden aikana ollut markkinointivaikeuksia edellisvuoden hyvän sadon ja EU markkinoille kolmansista maista, kuten Kiinasta, tuotavan edullisen puolukan vuoksi.

Muita marjoja marjatukkurit ostivat runsaat 220 000 kiloa. Tästä määrästä lakkaa oli lähes 150 000 kiloa ja hyvän sadon vuoksi pihlajaa runsaat 72 000 kiloa. Variksenmarjan, karpalon ja muiden marjojen osuus jäi tällä kertaa hyvin vähäiseksi.

Puolukkaa on ostettu 1970-luvun lopulta alkaneen tilastohistorian aikana keskimäärin lähes viisi miljoona kiloa vuosittain. Joten viime kesän lukema jää huomattavasti alle keskiarvon. Mustikan ostomäärissä keskiarvo on sen sijaan ollut noin 2,3 miljoonaa kiloa. Viime kesän ostomäärät ovat siten yli kaksinkertaiset tilastohistorian keskiarvoon verrattuna. Kansainvälisessä marjakaupassa onkin vuosien myötä tapahtunut siirtymää puolukasta ja puolukkatuotteista kohti mustikkaa ja mustikkatuotteita.

Metsämarjojen poimintamäärien kasvu on ollut mahdollista marjayritysten kutsumien ulkomaisten poimijoitten ansiosta. Ulkomaiset poimijat ovat laajentaneet poimintaa koko Suomeen ja tällä tavoin marjat saadaan paremmin talteen kuin keskittymällä ainoastaan ostoyritysten sijaintimaakuntiin. Viime kesänä ostetut marjamäärät tarkentuvat, kun Maaseutuvirasto saa vuosittaisen MARSI -kyselyn valmiiksi keväällä 2015.

Lisätietoja:
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry, puh. 040-5801186

 

 

Takaisin